Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy spód, krem z awokado i białej czekolady, a do tego słodkie maliny, bezy i listki świeżej, pachnącej mięty
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116683
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7986
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1567
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1302
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116683
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7986
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1567
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1302
Składniki
Wykonanie ciasta: Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć. Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego, wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Wykonanie kremu: Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, wymieszać i przestudzić. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Awokado zmiksować z serkiem mascarpone i sokiem z limonki. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać krem z awokado i ewentualnie barwnik , delikatnie wymieszać. Kruchy spód posmarować kremem z awokado. Udekorować malinami, pokruszonymi bezami oraz listkami mięty.