Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa.

Babka drożdżowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7790

Dodano:

Odsłon: 12718

Uwielbiamy ciasto drożdżowe, tym razem zajadamy pyszną, pulchną babkę z mieszanką keksową.

Składniki

  • 20 g drożdży świeżych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g mieszanki keksowej
  • lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
    Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.

  2. Jak ciasto nam wyrośnie to wałkujemy na prostokątny placek, obsypujemy mieszanką keksową i zwijamy w rulon.
    Rulon przenosimy do wysmarowanej i obsypanej mąką foremki na babkę. Zostawiamy ciasto by podrosło przykrywając ściereczką.
    Wyrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach.
    Gotową babkę możemy udekorować lukrem, czekoladą.
    Ja ubiłam na sztywno jedno białko, następnie dodałam szklankę cukru pudru i sok z cytryny, wymieszałam. Takim lukrem posmarowałam jeszcze ciepłą babkę i obsypałam kandyzowaną skórką pomarańczową.

    Z pozostałego lukru bo niestety mi troszkę zostało zrobiłam bezy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń