Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłeczniki i tak bardziej po wiejsku jabczoki. Jabłka pieczone w kruchym cieście powinnyśmy nazywać szarlotkami poprawnie i elegancko. Kiedyś, szczególnie na wsiach nie znano takiej nazwy, piekło się zwykłe placki z jabłkami, a do kruchego ciasta dodawało się trochę smalcu i te jabczoki były najsmaczniejsze, bardzo delikatne i kruchutkie. Korzystając ty razem z przepisu naszej babci Kseni takie ciacho kruche na smalcu i z jabłkami dzisiaj upieczemy.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2188
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4692
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 57
Składniki
Ciasto.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło i smalec kroimy w kostkę. Dodajemy do mąki i siekamy nożem. Krótko wyrabiamy rękoma, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Żółtka przekładamy do miski razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i śmietaną. Mieszamy rózgą do jednolitej masy i dodajemy do ciasta . Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Masa jabłkowa.
Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny Dusimy razem z cukrem 10 minut. Dodajemy do gorącej masy kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lekkiego przestudzenia.
Pieczemy szarlotkę.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Wałkujemy większą część ciasta podsypując mąką, przekładamy na blaszkę o wymiarach 28x18 cm, robimy brzeg i nakłuwamy widelcem. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 15 minut.
Wykładamy na podpieczone, gorące ciasto masę jabłkową.
Teraz wałkujemy pozostałą część ciasta i układamy ją na wierzchu. Nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy jabłecznik do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 40 minut.
Upieczone ciasto studzimy i polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem i odrobiną olejku migdałowego w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Jabłecznik tradycyjny pieczony na smalcu gotowy!
Nasze rady:
Do jabłek możemy dodać rodzynki.
Możemy je posypać cynamonem. My piekłyśmy jabłecznik dla dzieci, które niestety nie przepadają za cynamonem.