Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa

Babka majonezowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1875 Ocena: 43092

Dodano:

Odsłon: 3087

Przeważnie gościła u nas babka drożdżowa…tym razem postanowiliśmy zrobić całkiem inną. Sporo majonezu dostaliśmy, więc powstała babka wg przepisu Ewy z bloga zcukrempudrem. Nawet chwili nie zastanawialiśmy się nad tą propozycją, bo Ewcia jest gwarancją smaku. I nie pomyliliśmy się. Babka wyszła niesamowita <3

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki majonezu
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • kasza manna
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, powoli wsypując oba cukry (robimy to na wysokich obrotach). Potem dodajemy żółtka, sok z cytryny i miksujemy przez krótką chwilę na niskich obrotach.
    Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy na niskich obrotach do połączenia składników.
    Na koniec dodajemy majonez, delikatnie, dokładnie łączymy składniki.

    Formę na babkę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą i wylewamy do niej ciasto.

    Pieczemy około 50 min w temp. 170°C (góra-dół).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń