Do góry

Desery Przepis na:

Babka ucierana

Przepis dnia 2016-03-20
Babka ucierana

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7046

Dodano:

Odsłon: 26715

Klasyczna babka ucieraną z dodatkiem śmietany i skórki cytrynowej. Cytryna działa orzeźwiająco, a śmietana sprawia, iż babka dłużej pozostaje wilgotna. Jeśli użyjemy masła babka dodatkowo będzie miała pyszny, maślany posmak. Babkę można udekorować śnieżnobiałym lukrem królewskim na bazie białka, można ją dodatkowo obsypać kandyzowaną skórką z pomarańczy lub startą skórką cytrynową.

Składniki

  • 250g masła lub margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 1 cytryny, umytej i sparzonej
  • 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Na lukier:
  • 1 białko
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka cukru pudru
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia składników.
    Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach, przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona w środku. Po upieczeniu babkę zostawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie wyjmujemy z formy.

  2. Lukier: białko umieszczamy w misce, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Ucieramy do powstania gęstego, kremowego lukru. Lukrem dekorujemy babkę. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń