Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Staram się więc przygotowywać różne jego wersje. Tutaj w połączeniu z ciastem murzynkowym z dodatkiem dżemu z owoców leśnych. Pycha!
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1271
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1086
Farsz z kapusty kiszonej, kaszy jęczmiennej, grzybów i boczku jest znany w wo...
Odsłon: 1271
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 1086
Składniki
Ciasto: margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy dżem, mąkę, kakao oraz sodę a na koniec mleko i wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem za pomocą łopatki. Masę wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie studzimy i kroimy po skosie na paski i szerokości ok. 2 cm.
Masa serowa: miękkie masło ucieramy z cukrami i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy partiami ser i budynie i dokładnie miksujemy. Na koniec ubijamy piane z białek i delikatnie mieszamy z masą serową za pomocą łopatki.
Do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy co drugi pasek ciemnego ciasta.
Przestrzenie między paskami ciemnego ciasta wypełniamy masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa układamy pozostałe paski ciemnego ciasta.
W wolne przestrzenie wlewamy pozostałą masę serową. Odrobina masy pokrywamy także paski ciasta. Całość pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą i kroimy w kwadraty. Smacznego :)