Do góry

Desery Przepis na:

Babka bananowa

Babka bananowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3288

Dodano:

Odsłon: 2686

Babka jest przepyszna. Dzięki bananom jest wilgotna i aromatyczna

Składniki

  • mąka pszenna- 2 szklanki
  • proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • banany- 3 szt.
  • cukier- 20 dag
  • jajka- 4 szt.
  • masło- 20 dag
  • cytryna- 1 szt.
  • śmietana 18 %- 1/2 szklanki
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta- do obsypania formy
  • polewa:
  • śmietana kremówka- 100 ml
  • cukier brązowy- 7 dag
  • masło- 10 dag
  • cukierki krówki- 5 dag plus kilka sztuk do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij. Żółtka zachowaj. Mąkę wymieszaj z proszkiem. Banany obierz i rozgnieć widelcem. Skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj z kwaśną śmietaną. Masło ucieraj z cukrem. Dodawaj po żółtku. Cały czas ucieraj- dodawaj masę maślaną. Dodaj mąkę. Ucieraj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełóż do formy posmarowanej tłuszczem posypanej bułką. Piecz w 200 stopniach przez ok. 45 minut. Składniki polewy podgrzewaj mieszając do czasu aż masa zacznie gęstnieć. Polej babkę. Resztę krówek pokrój w kostkę. Posyp wierzch babki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń