Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 364

Dodano:

Odsłon: 3099

Klasyczna babka marmurkowa lecz nie z dodatkiem oleju, ale robiona na maśle. Bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. zimnej wody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W garnuszku podgrzej masło razem z cukrem i wodą. Podgrzewaj tak długo aż całkowicie się rozpuści masło. Gdy masa będzie płynna połowę przelej do miski a do 2 połowy dodaj połamaną na kawałki czekoladę.

  2. Mieszaj czekoladę tak długo aż całkowicie się rozpuści.

  3. Do ciemnej masy dodaj 2 żółtka i całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do jasnej masy dodaj również 2 żółtka i ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
    Dodaj połowę mąki i proszku do pieczenia do ciemnej masy i resztę do jasnej masy. Ponownie wymieszaj.

  4. Białka ubij na sztywno i dodaj połowę do ciemnej masy i pozostałą część do jasnej masy.
    Formę o wymiarach 20 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Dodawaj do formy po dużej łyżce naprzemiennie jasnej i ciemnej masy.

  5. Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu obsyp obficie cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń