Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Aniołek

Ciasto Aniołek

Autor:

Przepisów i artykułów: 297 Ocena: 7442

Dodano:

Odsłon: 11828

Pyszne ciasto z masą,na mięciutkich spodach amoniakowych.Pięknie się prezentuje i idealnie sprawdzi się na wszystkich uroczystościach -polecam Przepis znalazłam na blogu smaki-katriny

Składniki

  • NA SPODY
  • -0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • -2 jajka
  • -200g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • -125g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml)
  • -0,5 łyżeczki amoniaku
  • NA KREM
  • -800ml mleka
  • -250ml śmietany gęstej 18%
  • -3 jajka
  • -3/4 szklanki cukru
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -250g masła lub margaryny
  • -3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -1 łyżka mąki pszennej
  • DODATKOWO -1 tabliczka czekolady białej
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na blaty dajemy do miski i zagniatamy z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki.
    Ciasto dzielimy na 4 równe części.
    Każdą część wałkujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Spody są cienkie, ale pod wpływem amoniaku lekko podrosną.
    Spody pieczemy około 11 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ważne by ich zbytnio nie przypiec, muszą zostać białe.
    Gdy mamy gotowe 4 spody przechodzimy do przygotowania kremu śmietanowego.
    Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier oraz masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i stawiamy na gazie.
    W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąki, jajka na gładką masę.
    Gdy masło się rozpuści i mleko zacznie gotować wlewamy do niego masę śmietanową i energicznie mieszamy trzepaczką do zgęstnienia.
    Masę odstawiamy na kilka minut, i potem przekładamy nią spody.
    Ciasta odstawiany do wystygnięcia. Gdy jest chłodne posypujemy je startą białą czekoladą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    I gotowe :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń