Spis treści:
- Biała kasza gryczana – wartości odżywcze
- Jakie właściwości ma biała kasza gryczana?
- Z czym jeść białą kaszę gryczaną?
W sklepach znaleźć możemy kaszę gryczaną paloną i niepaloną (białą). Różni się nie tylko kolorem, ale i procesem produkcji, smakiem i właściwościami. Kasza gryczana biała jest jedynie suszona, ma delikatniejszy smak oraz jasny, nieco zielonkawy kolor. Podczas gdy kasza gryczana palona poddana jest prażeniu, ma brązowy kolor, oraz bardziej intensywny smak, z nutą lekkiej goryczki.
Czy biała kasza gryczana jest zdrowsza od zwykłej? Okazuje się, że pod względem wartości odżywczych lepszym wyborem będzie biała kasza gryczana, ponieważ nie jest poddana obróbce cieplnej. Kasza gryczana palona pod wpływem wysokiej temperatury traci część zawartego w niej magnezu i potasu, trzykrotne zmniejsza się również poziom rutyny. Wiemy już jaką kaszę gryczaną wybierać. Podpowiemy ci również, jakie właściwości kryje biała kasza gryczana, oraz w jakich przepisach sprawdzi się najlepiej.
Sprawdź także: Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu
Biała kasza gryczana – wartości odżywcze
W białej kaszy gryczanej niepalonej kryje się sporo wartości odżywczych, znajdziemy tu substancje mineralne, takie jak: wapń, fosfor, magnez, potas, krzem, żelazo, cynk, miedź, mangan, jod, bor, czy selen. Dodatkowo zawiera witaminę E, która wspiera kondycję skóry, włosów i paznokci, a także ma działanie przeciwutleniające, oraz witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy. Obecny jest tu także błonnik pokarmowy, odpowiadający za prawidłowe trawienie i pracę jelit, sprawia także, że po posiłku czujemy się bardziej najedzeni, oraz stabilizuje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Kasza ta zawierają także antyoksydanty, które działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowo, przeciwzakrzepowo i antynowotworowo.
Dodatkowo oprócz dobrego źródła węglowodanów, kasza ta dostarcza także sporo białka, w tym aminokwasów niezbędnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Proteiny pomagają zwiększyć sytość produktu oraz wspierają prawidłową pracę mięśni. Do cennych aminokwasów zawartych w białej kaszy gryczanej należy tryptofan, który ma wpływ na produkcje serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Obecna jest tu także lizyna, która pomaga utrzymać odporność organizmu oraz wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia.
Jakie właściwości ma biała kasza gryczana?
Kto powinien jeść kaszę gryczaną białą? Tak naprawdę będzie ona dobrym wyborem żywieniowym dla większości z nas. Przeciwwskazaniem do jej jedzenia może być: refluks, niewydolność nerek, choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy.
Kasza gryczana biała będzie natomiast dobrym wyborem dla osób borykających się z cukrzycą oraz insulinoopornością, ponieważ ma dosyć niski indeks glikemiczny. Warto jeść ją również, jeżeli masz zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Ponadto kasza biała gryczana jest produktem bezglutenowym, dlatego mogą jeść ją także chorzy na celiakię. Będzie także dobrym wyborem dla kobiet w ciąży, osób na diecie odchudzającej, oraz tych, które chcą zadbać o układ krążenia.
Spożywanie kaszy gryczanej białej, ze względu na obecność wapnia, fosforu i magnezu korzystnie wpływa na wzmocnienie kości oraz zębów. Żelazo pomaga zapobiegać anemii, potas reguluje ciśnienie krwi, krzem wzmacnia włosy i zapobiega ich wypadaniu, jod korzystnie oddziałuje na tarczycę, natomiast miedź i cynk wspierają odporność organizmu. Regularne spożywanie białej kaszy gryczanej pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, dlatego mówi się, że ma właściwości odkwaszające organizm. Ma ona także pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomaga chronić organizm przed zawałem, czy udarem.
Z czym jeść białą kaszę gryczaną?
Kasza gryczana biała sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Możesz zaserwować ją na śniadanie wraz z owocami, lub zrobić z niej zdrowe placuszki lub naleśniki. W wersji obiadowej świetnie sprawdzi się jako kaszotto, możesz dodać do niego pierś z kurczaka lub indyka, a także warzywa: brokuły, marchewkę, paprykę, czy cukinię. Wszystko zależy od twoich preferencji smakowych. Biała kasza gryczana może też zastąpić ryż w daniach takich jak gołąbki, czy faszerowane papryki lub cukinie. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do zup, bezmięsnych kotletów, czy sałatek.
Jak ugotować białą kaszę gryczaną? Do ugotowania 100 g suchej kaszy użyj 200 ml wody. Zacznij od dokładnego wypłukania gryki na sitku. Do garnka wlej wodę, zagotuj ją, posól i wsyp kaszę. Gotuj przez około kwadransa, następnie wyłącz grzanie i odczekaj jeszcze kilka minut.
Poniżej znajdziesz ciekawe i niezwykle smaczne przepisy z kaszą gryczaną w roli głównej.
1. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej
Zobacz przepisChleb z kaszy gryczanej niepalonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Gołąbki z kaszy gryczanej
Zobacz przepisGołąbki z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Sałatka z kaszą gryczaną
Zobacz przepisSałatka z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Zobacz przepisPierogi z kaszą gryczaną i twarogiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Krupnik ukraiński z kaszą gryczaną
Zobacz przepisKrupnik ukraiński z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Kasza gryczana z pieczarkami
Zobacz przepisKasza gryczana z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Zdrowe pancakes z kaszy gryczanej
Zobacz przepisZdrowe pancakes z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Kasza gryczana z mlekiem i cynamonem
Zobacz przepisKasza gryczana z mlekiem i cynamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Naleśniki bezglutenowe z kaszy gryczanej
Zobacz przepisNaleśniki bezglutenowe z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Placki z kaszy gryczanej z twarogiem
Zobacz przepisPlacki z kaszy gryczanej z twarogiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Kotlety z kaszy gryczanej
Zobacz przepisKotlety z kaszy gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Pieczeń z kaszą gryczaną
Zobacz przepisPieczeń z kaszą gryczaną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: zywienie.medonet.pl, smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Piją go co rano i chudną. Upatruje się w nim sekretu figury Aniston i Beckham »
Dwa pociągnięcia i jajko obrane. Kucharz zdradza swój trik »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »