Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej to idealna propozycja dla osób uczulonych na gluten, dbających o linię lub po prostu o zdrową dietę. Kasza gryczana niepalona jest dużo zdrowsza od prażonego wariantu, ponieważ jest produktem niskoprzetworzonym – zachowuje więcej wartości odżywczych. Chleb przygotowany wyłącznie z kaszy i wody z dodatkiem soli i siemienia lnianego jest nie tylko zdrowy, ale też długo zachowuje świeżość, jest wilgotny i bardzo smaczny!
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29172
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1602
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 128
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18464
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 615
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29172
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1602
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 128
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18464
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 615
Składniki
Opłucz kaszę na sitku pod bieżącą wodą. Umieść w misce i zalej wodą o temperaturze pokojowej tak, by ziarna w całości znalazły się pod jej powierzchnią (około 2 cm). Odstaw na około dwie doby w ciepłe miejsce. Przykryj miskę ściereczką. Co pewien czas zaglądaj do kaszy, mieszaj ją i uzupełniaj wodę, jeśli to konieczne (ziarna muszą cały czas znajdować się pod jej powierzchnią). Początkowo kasza zmięknie, napęcznieje, a powierzchnia wody zacznie się lekko pienić. Po 48 godzinach ziarna powinny zacząć kiełkować.
Po 2 dobach odlej tyle wody, by stała się niewidoczna na powierzchni kaszy. Dodaj sól, wymieszaj i dokładnie zblenduj zawartość miski. Do uzyskanej masy dodaj około połowę siemienia lnianego i wymieszaj łyżką.
Przygotuj keksówkę o długości 30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Przełóż masę na chleb do keksówki, oprósz resztą siemienia lnianego i odstaw do zimnego piekarnika na całą noc. Przez ten czas ciasto nadal będzie pęcznieć – do rana powinno wypełnić całą keksówkę, a nawet się wybrzuszyć.
Nie ruszając foremki nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Od tego momentu piecz chleb przez około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z keksówki i wystudź na kratce.