Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w wersji wegetariańskiej - z kaszą gryczaną i pieczarkami lub leśnymi grzybami. Takie gołąbki przygotowywała moja babcia na święta Bożego Narodzenia. Pieczone w piecu kaflowym miały niepowtarzalny smak, którego nie sposób podrobić. Istotny jest sposób przygotowania kaszy gryczanej do farszu - należy ją ugotować w proporcjach: 2 szklanki wody na jedną szklankę kaszy, a następnie przykryć, owinąć garnek kocem i odstawić na przynajmniej 2 godziny, żeby kasza sobie doszła. Zwinięte gołąbki pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na górę też warto dać kilka wiórek masła. Dzięki temu danie nie będzie suche i nabierze odpowiedniego smaku. Upieczone gołąbki polewamy roztopionym masłem lub sosem grzybowym i tak serwujemy na talerze.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35694
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1204
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35694
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1204
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
        
        
                Składniki
Kaszę gotuj w osolonym wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie Przykryj, owiń kocem i odstaw na około 2 godziny.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż na patelnię z roztopionym masłem i podsmaż na złoty kolor.
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć na patelnię z zeszkloną cebulą. Pieczarki smaż do całkowitego odparowania wody.
Kapustę włoską sparz, zdejmij delikatnie liście i odetnij twarde rdzenie.
Kaszę gryczaną połącz z podsmażoną cebulą i pieczarkami.
Na sparzone liście kapusty nałóż farsz. Zwiń gołąbki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj porządnie masłem. Gołąbki układaj ciasno, jeden obok drugiego. Na górę wyłóż wiórki masła. Gołąbki przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Gołąbki z kaszą gryczaną podawaj polane masłem lub sosem grzybowym.