Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gołąbki w wersji wegetariańskiej - z kaszą gryczaną i pieczarkami lub leśnymi grzybami. Takie gołąbki przygotowywała moja babcia na święta Bożego Narodzenia. Pieczone w piecu kaflowym miały niepowtarzalny smak, którego nie sposób podrobić. Istotny jest sposób przygotowania kaszy gryczanej do farszu - należy ją ugotować w proporcjach: 2 szklanki wody na jedną szklankę kaszy, a następnie przykryć, owinąć garnek kocem i odstawić na przynajmniej 2 godziny, żeby kasza sobie doszła. Zwinięte gołąbki pieczemy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Na górę też warto dać kilka wiórek masła. Dzięki temu danie nie będzie suche i nabierze odpowiedniego smaku. Upieczone gołąbki polewamy roztopionym masłem lub sosem grzybowym i tak serwujemy na talerze.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
Kaszę gotuj w osolonym wrzątku w proporcjach: 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu do całkowitego wchłonięcia wody. Następnie Przykryj, owiń kocem i odstaw na około 2 godziny.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę. Następnie przełóż na patelnię z roztopionym masłem i podsmaż na złoty kolor.
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dorzuć na patelnię z zeszkloną cebulą. Pieczarki smaż do całkowitego odparowania wody.
Kapustę włoską sparz, zdejmij delikatnie liście i odetnij twarde rdzenie.
Kaszę gryczaną połącz z podsmażoną cebulą i pieczarkami.
Na sparzone liście kapusty nałóż farsz. Zwiń gołąbki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj porządnie masłem. Gołąbki układaj ciasno, jeden obok drugiego. Na górę wyłóż wiórki masła. Gołąbki przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Piecz pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Gołąbki z kaszą gryczaną podawaj polane masłem lub sosem grzybowym.