Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z kaszy gryczanej to rewelacyjny pomysł na szybki obiad lub przekąskę dla całej rodziny. Stanowią ciekawą alternatywę do tradycyjnych placków ziemniaczanych. Cudownie komponują się z sosem jogurtowym lub koperkowym. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu.
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 55
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26733
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 355
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 55
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 26733
Jeśli sądziliście, że znacie już wszystkie sposoby na podanie białej kiełbasy...
Odsłon: 355
Składniki
Do garnka wlej dwie szklanki wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Wodę doprowadź do wrzenia. Wsyp kaszę gryczaną. Zmniejsz moc palnika, gotuj kaszę pod przykryciem do momentu, aż całkowicie wchłonie wodę. Pod koniec gotowania przemieszaj kaszę, żeby nie przywarła do dna garnka. Ugotowaną kaszę odstaw do przestudzenia.
Cebulę obierz z brązowych łupin i pokrój w drobną kostkę.
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć go widelcem.
Połącz przestudzoną kaszę gryczaną z twarogiem, pokrojoną cebulką, jajkami i mąką. Składniki wymieszaj. Ciasto na placki dopraw solą.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Placuszki nakładaj na rozgrzaną patelnię łyżką. Smaż z dwóch stron na zloty kolor.
Usmażone placuszki z kaszy gryczanej i twarogu po usmażeniu przełóż na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!