Przekąski Przepis na:
Pieczeń z kaszą gryczaną

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1783
Dodano: 15.06.2017
Odsłon: 4248
Składniki
- mięso mielone (np. karkówka) - 500 g
- kasza gryczana (palona) - 100 g
- grzyby leśne suszone - 20 g
- cebula - 1 średnia
- czosnek - 2-3 ząbki
- jajka - 2 szt
- sól, pieprz
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.
-
Cebulę, czosnek i grzyby drobno siekamy.
-
Do mielonego mięsa (użyłem karkówki) dodajemy cebulę, czosnek, grzyby, kaszę (suchą), oraz sól (ok 1 łyżeczka) i sporo pieprzu. Wbijamy jajka i dolewamy wodę z moczenia grzybów - powinno jej być ok 200 ml, (jeżeli mamy za mało, to uzupełniamy zwykła wodą).
Całość dokładnie mieszamy. -
Wyrobioną masę przekładamy do keksówki (użyłem silikonowej) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na godzinę.
-
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki. No i gotowe.
Smacznego !!! ;-) -
Jeżeli nie mamy suszonych grzybów (lub za nimi nie przepadamy), możemy wykorzystać pieczarki: pół kilograma czyścimy, drobno siekamy lub trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cały płyn odparuje. Przestudzone dodajemy do mięsnej masy.
Komentarze do przepisu (0)