Do góry

Przekąski Przepis na:

Pieczeń z kaszą gryczaną

Pieczeń z kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 55 Ocena: 1783

Dodano:

Odsłon: 4248

Doskonały w smaku, choć mało fotogeniczny klops według przepisu Magdy

Składniki

  • mięso mielone (np. karkówka) - 500 g
  • kasza gryczana (palona) - 100 g
  • grzyby leśne suszone - 20 g
  • cebula - 1 średnia
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • jajka - 2 szt
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na pół godziny.

  2. Cebulę, czosnek i grzyby drobno siekamy.

  3. Do mielonego mięsa (użyłem karkówki) dodajemy cebulę, czosnek, grzyby, kaszę (suchą), oraz sól (ok 1 łyżeczka) i sporo pieprzu. Wbijamy jajka i dolewamy wodę z moczenia grzybów - powinno jej być ok 200 ml, (jeżeli mamy za mało, to uzupełniamy zwykła wodą).
    Całość dokładnie mieszamy.

  4. Wyrobioną masę przekładamy do keksówki (użyłem silikonowej) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na godzinę.

  5. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Po czym wkładamy na kilka godzin do lodówki. No i gotowe.
    Smacznego !!! ;-)

  6. Jeżeli nie mamy suszonych grzybów (lub za nimi nie przepadamy), możemy wykorzystać pieczarki: pół kilograma czyścimy, drobno siekamy lub trzemy na tarce o grubych oczkach, a potem smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż cały płyn odparuje. Przestudzone dodajemy do mięsnej masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń