Dania jednogarnkowe

Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie. Siły witalne wrócą raz-dwa

Dziś nazywana jest eliksirem młodości. Nalewka tybetańska, stworzona przez mnichów w Azji, to prosty domowy specyfik na wiosenne przesilenie. Naturalne składniki oczyszczają organizm z toksyn i chronią go przed licznymi chorobami. Zobacz, jak stosować tybetańską nalewkę.

Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Nalewkę na wiosenne przesilenie podobno wytwarzano już w IV-V wieku p.n.e. w Tybecie. Odkażała organizm i przynosiła mu wiele korzyści prozdrowotnych. Dziś uznawana jest za eliksir młodości i można ją stosować tylko raz w roku. Odkryj przepis, który poleca profesor Michał Tombak - biochemik, autor licznych publikacji na temat zdrowego odżywiania, pasjonat medycyny Wschodu.

Sprawdź także: Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie - przepis

Jak zrobić tybetańską nalewkę na wiosenne przesilenie? Przepis nie jest skomplikowany i zawiera tylko dwa składniki.

Składniki

  • 350 gramów obranego czosnku,
  • 200 ml czystego spirytusu.

Na początku obierz ząbki czosnku (usuń też kiełki) i zmiażdż je, np. dłonią, bokiem szerokiego noża lub tłuczkiem. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika i zalej spirytusem. Odstaw w zacienione i chłodne miejsce na ok. 10 dni, a następnie przecedź przez gazę. Przelej do szklanej butelki i ponownie schowaj w ciemne miejsce na ok. 4 dni. Po tym czasie możesz już korzystać z nalewki.

Jak stosować tybetańską nalewkę?

Profesor Tombak wskazuje na silny wpływ tybetańskiej nalewki na organizm. Czosnek to naturalny antybiotyk o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Właśnie dlatego chroni przed licznymi infekcjami, wykazuje działanie wykrztuśne i stymuluje układ odpornościowy do lepszej pracy. W warzywie znajduje się ok. 100 aktywnych substancji (witamin i minerałów), w tym również antyoksydanty.

Nie tylko zmniejszają one ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, jak miażdżycy, zawału serca czy nowotworów, ale też oczyszczają organizm z toksyn i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Tybetańska nalewka na przesilenie wiosenne działa przeciwzakrzepowo i uelastycznia naczynia krwionośne. Dodatkowo poprawia przemianę materii, dodaje energii i odmładza wygląd.

Jak stosować tybetańską nalewkę? Profesor Tombak, za wskazówkami azjatyckich mnichów, zaleca, żeby zacząć od małej dawki. Każdego dnia sięgaj więc po nalewkę trzykrotnie i łącz ją z 50 ml kefiru. Pierwszej doby - wypij po kropli specyfiku rano, południem i wieczorem. Drugiej - zwiększ każdą z dawek o jedną kroplę, czyli wypij po 2 krople rano, po południu i wieczorem. Trzeciego dnia wypij po 3 krople o każdej z tych pór itd. Dziewiątego dnia powinieneś pić już ok. 27 kropli dziennie. Pamiętaj, że zawsze wymieszane z nabiałem. Stosuj do momentu, aż nalewka się nie skończy. Po takiej kuracji powinieneś czuć się wzmocniony. Pamiętaj, że możesz ją przeprowadzać tylko raz w roku

Niestety nie wszyscy skorzystają z prozdrowotnych zalet domowego specyfiku. Oczywiście nie powinny jej pić dzieci, kobiety w ciąży i te karmiące, ze względu na użyty alkohol. Nie jest też zalecana osobom z chorobami układu pokarmowego (m.in. wrzodami, stanami zapalnymi żołądka lub jelit, podrażnieniami, zatruciami) oraz osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Co więcej, jeśli uskarżasz się na ból lub dolegliwości gastryczne po zjedzeniu czosnku, również zrezygnuj ze stosowania nalewki - być może masz alergię lub nietolerancję na to warzywo albo działa ono drażniąco na twój żołądek.

Tybetańska nalewka z czosnku

 Tybetańska nalewka z czosnku Zobacz przepis

Tybetańska nalewka z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, Instagram @bukolika_skrawek_mojego_nieba

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ile kosztują składniki do sałatki jarzynowej? Zaskoczenie? »

Cztery rady eksperta od długowieczności. To robi każdego dnia »

Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z tuńczykiem

Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem w oleju i chrupiącymi warzywami zrobion...

Odsłon: 352

15 min
2
Pieczywo Chlebek jogurtowy

Dzisiaj u mnie chlebek jogurtowy. Przepis prosty a chlebek pyszny. Przepis za...

Odsłon: 378

30 min
7
Desery Sernik dyniowo-klonowy

Doskonały – sernik dyniowo-klonowy jest po prostu doskonały. Świetne połączen...

Odsłon: 4792

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Na czym polega system automatycznego dozowania detergentu w pralkach Electrolux?

Nowoczesne pralki Electrolux są wyposażone w zaawansowane technologie, które mają na celu poprawę efektywności prania oraz wygody użytkowania. Jedn...

0
Informacje Sałatki z selerem konserwowym. 5 nieoczywistych sałatek na każdą okazję

Choć wielu z nas kojarzy go przede wszystkim z klasycznymi przepisami, warto otworzyć się na nowe, nieoczywiste połączenia. Seler konserwowy, bo o...

14
Ewa gotuje Ewa gotuje: Dyniowy forszmak z kociołka, krokiety z fetą i szpinakiem, ciasteczka maślane

W kuchni Ewy Wachowicz pomysły na pyszne dania nigdy się nie kończą. Tym razem nie zabraknie gotowania na świeżym powietrzu, na pierwsze danie prow...

0
Informacje Nieoceniane źródło dobrego białka. Indyk mielony w 7 wersjach

Indyk mielony to mięso, które powinno zagościć w twoim menu. Jest niskokaloryczne, to doskonałe źródłem zdrowego białka, pełne witamin i minerałów....

7