Spis treści:
Nalewkę na wiosenne przesilenie podobno wytwarzano już w IV-V wieku p.n.e. w Tybecie. Odkażała organizm i przynosiła mu wiele korzyści prozdrowotnych. Dziś uznawana jest za eliksir młodości i można ją stosować tylko raz w roku. Odkryj przepis, który poleca profesor Michał Tombak - biochemik, autor licznych publikacji na temat zdrowego odżywiania, pasjonat medycyny Wschodu.
Sprawdź także: Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu
Tybetańska nalewka na wiosenne przesilenie - przepis
Jak zrobić tybetańską nalewkę na wiosenne przesilenie? Przepis nie jest skomplikowany i zawiera tylko dwa składniki.
Składniki
- 350 gramów obranego czosnku,
- 200 ml czystego spirytusu.
Na początku obierz ząbki czosnku (usuń też kiełki) i zmiażdż je, np. dłonią, bokiem szerokiego noża lub tłuczkiem. Przełóż do czystego, wyparzonego słoika i zalej spirytusem. Odstaw w zacienione i chłodne miejsce na ok. 10 dni, a następnie przecedź przez gazę. Przelej do szklanej butelki i ponownie schowaj w ciemne miejsce na ok. 4 dni. Po tym czasie możesz już korzystać z nalewki.
Jak stosować tybetańską nalewkę?
Profesor Tombak wskazuje na silny wpływ tybetańskiej nalewki na organizm. Czosnek to naturalny antybiotyk o właściwościach antybakteryjnych i przeciwwirusowych. Właśnie dlatego chroni przed licznymi infekcjami, wykazuje działanie wykrztuśne i stymuluje układ odpornościowy do lepszej pracy. W warzywie znajduje się ok. 100 aktywnych substancji (witamin i minerałów), w tym również antyoksydanty.
Nie tylko zmniejszają one ryzyko wielu chorób cywilizacyjnych, jak miażdżycy, zawału serca czy nowotworów, ale też oczyszczają organizm z toksyn i obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu. Tybetańska nalewka na przesilenie wiosenne działa przeciwzakrzepowo i uelastycznia naczynia krwionośne. Dodatkowo poprawia przemianę materii, dodaje energii i odmładza wygląd.
Jak stosować tybetańską nalewkę? Profesor Tombak, za wskazówkami azjatyckich mnichów, zaleca, żeby zacząć od małej dawki. Każdego dnia sięgaj więc po nalewkę trzykrotnie i łącz ją z 50 ml kefiru. Pierwszej doby - wypij po kropli specyfiku rano, południem i wieczorem. Drugiej - zwiększ każdą z dawek o jedną kroplę, czyli wypij po 2 krople rano, po południu i wieczorem. Trzeciego dnia wypij po 3 krople o każdej z tych pór itd. Dziewiątego dnia powinieneś pić już ok. 27 kropli dziennie. Pamiętaj, że zawsze wymieszane z nabiałem. Stosuj do momentu, aż nalewka się nie skończy. Po takiej kuracji powinieneś czuć się wzmocniony. Pamiętaj, że możesz ją przeprowadzać tylko raz w roku.
Niestety nie wszyscy skorzystają z prozdrowotnych zalet domowego specyfiku. Oczywiście nie powinny jej pić dzieci, kobiety w ciąży i te karmiące, ze względu na użyty alkohol. Nie jest też zalecana osobom z chorobami układu pokarmowego (m.in. wrzodami, stanami zapalnymi żołądka lub jelit, podrażnieniami, zatruciami) oraz osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe. Co więcej, jeśli uskarżasz się na ból lub dolegliwości gastryczne po zjedzeniu czosnku, również zrezygnuj ze stosowania nalewki - być może masz alergię lub nietolerancję na to warzywo albo działa ono drażniąco na twój żołądek.
Tybetańska nalewka z czosnku
Zobacz przepisTybetańska nalewka z czosnku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, Instagram @bukolika_skrawek_mojego_nieba
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ile kosztują składniki do sałatki jarzynowej? Zaskoczenie? »
Cztery rady eksperta od długowieczności. To robi każdego dnia »
Zanim wrzucisz do pralki, namocz. Ta mieszanka sprawi, że firanki będą bieluteńkie »