Spis treści:
- Mrożenie surowych pierogów
- Mrożenie gotowanych pierogów
- Blanszowanie pierogów przed mrożeniem – najlepszy sposób
Pierogi to nasza duma narodowa, najlepiej smakują oczywiście te z przepisu naszych mam i babć, podawane od razu po ugotowaniu. Chociaż wiele osób nie zgodzi się z tym, twierdząc, że trzeba je jeszcze podsmażyć na patelni. Jeżeli jednak lubisz przygotowywać większą ilość tego przysmaku, konieczne będzie zamrożenie ich na później. Jeżeli zrobisz to w nieprawidłowy sposób, pierogi mogą się skleić lub rozpadać podczas gotowania. Jak prawidłowo mrozić pierogi? Można spotkać się z dwoma sposobami na mrożenie pierogów, po ugotowaniu lub tych surowych, zaraz po ulepieniu. Okazuje się, że istnieje inny, prosty patent, który ułatwi ci to kulinarne zadanie.
Sprawdź także: Jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu był świeży i dobry?
Mrożenie surowych pierogów
Oczywiście możesz zamrozić surowe pierogi, zaraz po ulepieniu. Warto pamiętać o tym, aby ciasto nie było zbyt klejące, dlatego niezbędne będzie obtoczenie gotowych pierogów w mące. Najlepszym sposobem będzie ułożenie ich na płasko na tacce lub desce do krojenia w pewnej odległości od siebie. Teraz wystarczy włożyć je do zamrażalnika na kilka godzin, po tym czasie wyjmij je i przesyp do woreczka przeznaczonego do przechowywania w niskiej temperaturze. Szczelnie go zamknij i ponowne wrzuć pierogi do zamrażalki. Niestety ten sposób ma pewną wadę, pierogowe ciasto po ugotowaniu może być twarde.
Mrożenie gotowanych pierogów
Zostało ci sporo ugotowanych pierogów po obiedzie i zastanawiasz się, czy możesz je zamrozić? Jeżeli masz możliwość zjedzenia ich w kolejnych dniach, lepszą opcją będzie przełożenie ich na talerz, tak by w miarę możliwości nie skleiły się do siebie, a następnie zakrycie ich folią spożywczą – co uchroni je przed wyschnięciem. Gotowane pierogi możesz również zamrozić, jednak z dużym prawdopodobieństwem będą rozpadać się podczas ponownego gotowania. A rozklejone pierogi pełne wody oraz wypływający farsz to efekt, którego z pewnością nie chcemy uzyskać.
Blanszowanie pierogów przed mrożeniem – najlepszy sposób
Najlepszą opcją będzie zblanszowanie pierogów przed mrożeniem. Zacznij od zagotowania osolonej wody w dużym garnku, dodaj do niej również odrobinę oleju roślinnego. Przygotowane pierogi (zaraz po ulepieniu), wrzuć do wrzątku na 30 sekund. Następnie wyłóż je na tackę lub deskę, aby nie przykleiły się do niej posyp ją mąką lub posmaruj niewielką ilością oleju. Poczekaj, aż wyschną i wystygną. Tak przygotowaną tackę z pierogami możesz włożyć do zamrażalnika na około dwie godziny. Po tym czasie wyjmij pierogi, włóż je do woreczków – najlepiej sprawdzą się te strunowe – i ponownie włóż do zamrażarki. Gotowe!
Źródło: aniastarmach.pl, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »