Dania jednogarnkowe

Chociaż dla wielu z nas pierogi to typowo bożonarodzeniowy przysmak, warto przygotowywać je przez cały rok. W końcu jest tyle możliwości. Latem najlepsze będą te ze świeżymi owocami lub słodkim twarożkiem, zimą królują oczywiście z kapustą i grzybami lub z mięsem. Jeżeli ulepiłeś górę pierogów, najlepszą opcją będzie zamrożenie części na później. Czy wiesz, jak robić to prawidłowo, lepsze będzie mrożenie surowych, czy gotowanych pierogów?

Najlepszy patent na mrożenie pierogów | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pierogi to nasza duma narodowa, najlepiej smakują oczywiście te z przepisu naszych mam i babć, podawane od razu po ugotowaniu. Chociaż wiele osób nie zgodzi się z tym, twierdząc, że trzeba je jeszcze podsmażyć na patelni. Jeżeli jednak lubisz przygotowywać większą ilość tego przysmaku, konieczne będzie zamrożenie ich na później. Jeżeli zrobisz to w nieprawidłowy sposób, pierogi mogą się skleić lub rozpadać podczas gotowania. Jak prawidłowo mrozić pierogi? Można spotkać się z dwoma sposobami na mrożenie pierogów, po ugotowaniu lub tych surowych, zaraz po ulepieniu. Okazuje się, że istnieje inny, prosty patent, który ułatwi ci to kulinarne zadanie. 

Sprawdź także: Jak mrozić chleb, by po rozmrożeniu był świeży i dobry?

Mrożenie surowych pierogów

Oczywiście możesz zamrozić surowe pierogi, zaraz po ulepieniu. Warto pamiętać o tym, aby ciasto nie było zbyt klejące, dlatego niezbędne będzie obtoczenie gotowych pierogów w mące. Najlepszym sposobem będzie ułożenie ich na płasko na tacce lub desce do krojenia w pewnej odległości od siebie. Teraz wystarczy włożyć je do zamrażalnika na kilka godzin, po tym czasie wyjmij je i przesyp do woreczka przeznaczonego do przechowywania w niskiej temperaturze. Szczelnie go zamknij i ponowne wrzuć pierogi do zamrażalki. Niestety ten sposób ma pewną wadę, pierogowe ciasto po ugotowaniu może być twarde. 

Mrożenie gotowanych pierogów

Zostało ci sporo ugotowanych pierogów po obiedzie i zastanawiasz się, czy możesz je zamrozić? Jeżeli masz możliwość zjedzenia ich w kolejnych dniach, lepszą opcją będzie przełożenie ich na talerz, tak by w miarę możliwości nie skleiły się do siebie, a następnie zakrycie ich folią spożywczą – co uchroni je przed wyschnięciem. Gotowane pierogi możesz również zamrozić, jednak z dużym prawdopodobieństwem będą rozpadać się podczas ponownego gotowania. A rozklejone pierogi pełne wody oraz wypływający farsz to efekt, którego z pewnością nie chcemy uzyskać. 

Blanszowanie pierogów przed mrożeniem – najlepszy sposób

Najlepszą opcją będzie zblanszowanie pierogów przed mrożeniem. Zacznij od zagotowania osolonej wody w dużym garnku, dodaj do niej również odrobinę oleju roślinnego. Przygotowane pierogi (zaraz po ulepieniu), wrzuć do wrzątku na 30 sekund. Następnie wyłóż je na tackę lub deskę, aby nie przykleiły się do niej posyp ją mąką lub posmaruj niewielką ilością oleju. Poczekaj, aż wyschną i wystygną. Tak przygotowaną tackę z pierogami możesz włożyć do zamrażalnika na około dwie godziny. Po tym czasie wyjmij pierogi, włóż je do woreczków – najlepiej sprawdzą się te strunowe – i ponownie włóż do zamrażarki. Gotowe! 

Źródło: aniastarmach.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8