Dania jednogarnkowe

Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby świeżego i chrupiącego pieczywa. Oczywiście najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe, przyniesione wprost z ulubionej piekarni lub upieczone samodzielnie w domu. Każda przezorna gospodyni, która przestrzega zasady "dmuchania na zimne" ma w zamrażarce kawałek zamrożonego chleba, który przyda się podczas niehandlowej niedzieli lub w razie przybycia niespodziewanych gości. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak mrozić chleb – w całości czy w kromkach?

Najlepszy patent na mrożenie chleba | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Mrożenie żywności to jeden z najlepszych sposób jej konserwację. Nie tylko może być przechowywana przez długi czas, ale i pozwala na zachowanie większości wartości odżywczych jedzenia. Do mrożenia nadaje się nie tylko mięso, gotowe dania, warzywa czy owoce, mrozić możemy również chleb. Jednak, aby po wyjęciu z zamrażalnika nadal był smaczny, należy przestrzegać pewnych zasad. Sprawdzimy, czy każde pieczywo nadaje się do mrożenia oraz w czym najlepiej mrozić chleb. 

Sprawdź także: Jak zrobić własny zakwas na chleb? Jak przechowywać i dokarmiać

Jak mrozić chleb – w całości czy w kromkach?

Przede wszystkim należy zamrażać jedynie świeży chleb, czerstwy lepiej wykorzystać do przygotowania grzanek. Okazuje się, że aby zamrozić chleb, nie wystarczy wrzucić go do zamrażalnika. Pokrój go w kromki i podziel na mniejsze porcje, a następnie przełóż do woreczków. Wówczas będziesz mógł rozmrozić jedynie potrzebną ci porcję. Niektórzy dodatkowo przekładają każdą kromkę kawałkiem papieru śniadaniowego, co ma zapobiegać sklejaniu się kawałków. Optymalny czas, w którym można przechowywać zamrożony chleb to pięć miesięcy. 

Zastanawiasz się, czy każdy chleb można zamrozić? Niezależnie od tego, czy wybieramy tradycyjny chleb pszenny, czy też razowy z dodatkiem ziaren, nie istnieją przeciwwskazania do jego mrożenia. Do zamrażarki można wrzucić również bułki, czy różnego rodzaju ciasto. Warto mieć jednak na uwadze, że odradza się mrożenie bułek, które przygotowywane były z ciasta mrożonego. 

W czym najlepiej mrozić chleb?

Kromki chleba należy włożyć do plastikowych woreczków, warto zwrócić uwagę, aby na ich opakowaniu znajdowała się informacja mówiąca o tym, że nadają się one do przechowywania w niskiej temperaturze. Dobrze sprawdzą się woreczki strunowe. Powinny być one szczelne, aby chleb niepotrzebnie nie nabierał wilgoci.

Nie można zapomnieć również o prawidłowym rozmrażaniu. Najlepiej włożyć chleb do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Warto mieć na uwadze, że chociaż włożenie wstawienie pieczywa do mikrofalówki wydaje się najłatwiejszą opcją, sprawi to jednak, że chleb straci swoją pożądaną konsystencję i może być niesmaczny. Nie wolno również zamrażać wcześniej rozmrożonego pieczywa.

Źródło: akademiasmaku.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z jednego jajka

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...

Odsłon: 2879

30 min
5
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 110

30 min
3
Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1596

30 min
9
15 min
25

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8