Ewa_Gotuje

Jak zrobić własny zakwas na chleb? Jak przechowywać i dokarmiać

Uwielbiasz chrupiące pieczywo, które w środku jest przyjemnie miękkie? Chleb jak od piekarza możesz upiec w swoim domu. Wystarczy, że odkryjesz, jak zrobić zakwas na chleb. Przepis krok po kroku poprowadzi cię przez wszystkie niezbędne kroki. Nie zwlekaj i dowiedz się, czym jest dokarmianie zakwasu.

Jak zrobić własny zakwas na chleb? Przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Wiele osób rezygnuje z pieczenia chleba w domu, obawiając się, że jest to zbyt skomplikowany proces. Jednocześnie zdarza im się narzekać na czerstwe, niskiej jakości lub niezdrowe pieczywo w supermarkecie. Jeśli należysz do tej grupy, weź sprawy w swoje ręce i zobacz, jak prosto przyrządzić pieczywo samodzielnie. Sprawdź, jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku pokaże etapy przygotowania. 

Sprawdź także: Bezpłatny e-book na Halloween. Najlepsze dyniowe inspiracje za darmo

Z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb?

Czy wiesz w ogóle, co to jest zakwas na chleb? To alternatywa dla drożdży, często dodawanych do ciast. Zakwas chlebowy to produkt fermentacji mąki, który jest źródłem kultur bakteryjnych i drożdżowym. Chleby pieczone na zakwasie zachowują świeżość na dłużej, są lekkostrawne, mają bardziej wyrazisty smak i roztaczają wspaniały aromat. Z tego powodu są wyżej cenione niż pieczywo robione na bazie drożdży.

Do przygotowania najprostszego zakwasu potrzebne będą: duży słoik (ew. inne - szklane, porcelanowe lub gliniane - naczynie), letnia woda i mąka. No właśnie, ale z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb? Można przyrządzić go niemal z każdego rodzaju - najczęściej jednak korzysta się z mąki żytniej, pszennej lub orkiszowej

Z wody i mąki przygotowuje się mieszankę, w której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże. Rozpoczyna się fermentacja, w wyniku której powstaje kwas mlekowy. Ten będzie odpowiedzialny za zakwaszenie i spulchnienie pieczywa.

Jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku

Skoro wiesz już, z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb, warto poznać cały przepis. Jeśli jesteś początkującym piekarzem najlepiej zdecydować się na mąkę żytnią razową (typ 2000), przy której zakwas szybciej fermentuje. Proces potrwa kilka dni - będziesz odpowiedzialny za dodawanie składników i ich mieszanie.

Jak zrobić zakwas na chleb? Pierwszego dnia do czystego słoika wsyp 30 g mąki i wlej 30 g letniej wody. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj słoik talerzykiem. Odstaw na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia, o tej samej godzinie, wsyp kolejne 30 g mąki i wlej 30 g letniej wody. Znowu przemieszaj, przykryj i odstaw na dobę. Trzeciego dnia również powtórz wszystkie czynności

Na tym etapie możesz zauważyć, że na powierzchni zakwasu utworzą się pęcherzyki powietrza, a po kolejnym dodaniu mąki, zakwas „pracuje”. To oznacza, że w słoiku zachodzi fermentacja. Zakwas chlebowy będzie gotowy do użycia po ok. siedmiu, ośmiu dniach takiego codziennego „dokarmiania go”. Wtedy dopiero będzie gotowy do pieczenia.

Jak zrobić zakwas na chleb?

 Jak zrobić zakwas na chleb? Zobacz przepis

Jak zrobić zakwas na chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Żytni zakwas na chleb

 Żytni zakwas na chleb Zobacz przepis

Żytni zakwas na chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jak przechowywać i dokarmiać zakwas na chleb?

Najprawdopodobniej nie zużyjesz jednak całego zakwasu do upieczenia pierwszej porcji chleba. Jak go przechowywać do czasu kolejnego wypieku? Jeśli pieczesz codziennie lub co drugi dzień, zakwas trzymaj w ciepłym miejscu i „dokarmiaj” co dobę (porcją 30 g mąki i 30 g letniej wody). 

Gdy planujesz piec tylko od czasu do czasu, zakwas przechowuj w lodówce, niezbyt szczelnie go zakręcając (a nawet bardziej - przykrywając zakrętką). Jak dokarmiać zakwas na chleb w tym przypadku? Wystarczy tylko raz w tygodniu.

Trzeba go jednak najpierw wyjąć na ok. dwie godziny, aby odzyskał temperaturę pokojową. Wówczas można dosypać mąkę i wlać wodę, przemieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu jest gotowy do wypieku, a reszta powinna ponownie trafić do lodówki na tydzień. 

Chcesz poznać dobry przepis na to, jak upiec chleb? W serwisie Smaker.pl znajdziesz na ten temat mnóstwo informacji - poniżej kilka przykładowych receptur:

1. Chleb na zakwasie

 Chleb na zakwasie Zobacz przepis

Chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Chleb owsiany na zakwasie

 Chleb owsiany na zakwasie Zobacz przepis

Chleb owsiany na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Prosty chleb na zakwasie

 Prosty chleb na zakwasie Zobacz przepis

Prosty chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, putka.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 107

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 960

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1