Spis treści:
- Z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb?
- Jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku
- Jak przechowywać i dokarmiać zakwas na chleb?
Wiele osób rezygnuje z pieczenia chleba w domu, obawiając się, że jest to zbyt skomplikowany proces. Jednocześnie zdarza im się narzekać na czerstwe, niskiej jakości lub niezdrowe pieczywo w supermarkecie. Jeśli należysz do tej grupy, weź sprawy w swoje ręce i zobacz, jak prosto przyrządzić pieczywo samodzielnie. Sprawdź, jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku pokaże etapy przygotowania.
Sprawdź także: Bezpłatny e-book na Halloween. Najlepsze dyniowe inspiracje za darmo
Z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb?
Czy wiesz w ogóle, co to jest zakwas na chleb? To alternatywa dla drożdży, często dodawanych do ciast. Zakwas chlebowy to produkt fermentacji mąki, który jest źródłem kultur bakteryjnych i drożdżowym. Chleby pieczone na zakwasie zachowują świeżość na dłużej, są lekkostrawne, mają bardziej wyrazisty smak i roztaczają wspaniały aromat. Z tego powodu są wyżej cenione niż pieczywo robione na bazie drożdży.
Do przygotowania najprostszego zakwasu potrzebne będą: duży słoik (ew. inne - szklane, porcelanowe lub gliniane - naczynie), letnia woda i mąka. No właśnie, ale z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb? Można przyrządzić go niemal z każdego rodzaju - najczęściej jednak korzysta się z mąki żytniej, pszennej lub orkiszowej.
Z wody i mąki przygotowuje się mieszankę, w której rozwijają się bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże. Rozpoczyna się fermentacja, w wyniku której powstaje kwas mlekowy. Ten będzie odpowiedzialny za zakwaszenie i spulchnienie pieczywa.
Jak zrobić zakwas na chleb - przepis krok po kroku
Skoro wiesz już, z jakiej mąki zrobić zakwas na chleb, warto poznać cały przepis. Jeśli jesteś początkującym piekarzem najlepiej zdecydować się na mąkę żytnią razową (typ 2000), przy której zakwas szybciej fermentuje. Proces potrwa kilka dni - będziesz odpowiedzialny za dodawanie składników i ich mieszanie.
Jak zrobić zakwas na chleb? Pierwszego dnia do czystego słoika wsyp 30 g mąki i wlej 30 g letniej wody. Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj słoik talerzykiem. Odstaw na 24 godziny w miejsce o temperaturze pokojowej. Kolejnego dnia, o tej samej godzinie, wsyp kolejne 30 g mąki i wlej 30 g letniej wody. Znowu przemieszaj, przykryj i odstaw na dobę. Trzeciego dnia również powtórz wszystkie czynności.
Na tym etapie możesz zauważyć, że na powierzchni zakwasu utworzą się pęcherzyki powietrza, a po kolejnym dodaniu mąki, zakwas „pracuje”. To oznacza, że w słoiku zachodzi fermentacja. Zakwas chlebowy będzie gotowy do użycia po ok. siedmiu, ośmiu dniach takiego codziennego „dokarmiania go”. Wtedy dopiero będzie gotowy do pieczenia.
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zobacz przepisJak zrobić zakwas na chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Żytni zakwas na chleb
Zobacz przepisŻytni zakwas na chleb / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jak przechowywać i dokarmiać zakwas na chleb?
Najprawdopodobniej nie zużyjesz jednak całego zakwasu do upieczenia pierwszej porcji chleba. Jak go przechowywać do czasu kolejnego wypieku? Jeśli pieczesz codziennie lub co drugi dzień, zakwas trzymaj w ciepłym miejscu i „dokarmiaj” co dobę (porcją 30 g mąki i 30 g letniej wody).
Gdy planujesz piec tylko od czasu do czasu, zakwas przechowuj w lodówce, niezbyt szczelnie go zakręcając (a nawet bardziej - przykrywając zakrętką). Jak dokarmiać zakwas na chleb w tym przypadku? Wystarczy tylko raz w tygodniu.
Trzeba go jednak najpierw wyjąć na ok. dwie godziny, aby odzyskał temperaturę pokojową. Wówczas można dosypać mąkę i wlać wodę, przemieszać i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu jest gotowy do wypieku, a reszta powinna ponownie trafić do lodówki na tydzień.
Chcesz poznać dobry przepis na to, jak upiec chleb? W serwisie Smaker.pl znajdziesz na ten temat mnóstwo informacji - poniżej kilka przykładowych receptur:
2. Chleb owsiany na zakwasie
Zobacz przepisChleb owsiany na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Prosty chleb na zakwasie
Zobacz przepisProsty chleb na zakwasie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, putka.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »
Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »
Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »