Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 11-11-2025
Tradycyjny domowy obiad z roladami ze schabu i pysznym nadzieniem z suszonych śliwek, wędzonego boczku i sera żółtego. Można je serwować z kaszą, ziemniakami czy kluskami. Wszystkie dodatki do nich pasują. Roladki dusimy w wyśmienitym sosie z dodatkiem ulubionych przypraw.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12400
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13310
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5645
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12400
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13310
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5645
Składniki
Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy cienkie plastry. Z kilograma mięsa wyjdzie nam 12 roladek.
Kotlety kładziemy między dwie folie spożywcze, rozbijamy cienko. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę na bok.
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na dużej, głębokiej patelni (30 cm średnicy) olej, podsmażamy na rumiano boczek i na szklisto cebulę, lekko studzimy.
Zwijamy roladki. Na każdy kotlet kładziemy pokrojony drobno ser, podsmażony boczek i cebulę oraz po trzy śliwki. Zwijamy roladkę ciasno i obtaczamy w mące.
Na patelni, na której smażyliśmy boczek z cebulą rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Obsmażamy na rumiano roladki od strony łączenia. Przewracamy na drugą stronę. Chwilę przesmażamy.
Zalewamy bulionem lub wodą (tak, aby roladki delikatnie wystawały znad wody), dodajemy sos sojowy, maggi, liście laurowe oraz ziele angielskie i przyprawy. Delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i dusimy około 40-50 minut na niedużym ogniu, pod przykryciem. Miękkie roladki wyjmujemy. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą. Wkładamy z powrotem roladki do sosu i podgrzewamy całość chwilę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Roladki schabowe nadziewane śliwką i boczkiem gotowe!