Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różnego rodzaju chlebów, ale najlepszy jest chleb zrobiony samodzielnie! Nie potrzebujesz już tradycyjnego, masywnego pieca chlebowego, by cieszyć się własnym pieczywem. Dzięki naszym trikom samemu zrobisz chleb na zakwasie!
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3715
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 905
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34202
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 554
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3715
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 905
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 228
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34202
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 554
Składniki
W dużym naczyniu wymieszać składniki na zaczyn: zakwas, 350 g mąki żytniej razowej oraz 2 szklanki wody w temperaturze pokojowej. Przykryć ściereczką, zostawić na 8-10 godzin.
Odłożyć 4-5 łyżek zakwasu na kolejny chleb, do pozostałego zaczynu dodać 500 g mąki pszennej razowej oraz łyżkę soli rozpuszczoną w szklance wody (temperatura pokojowa) oraz opcjonalnie łyżkę czarnuszki.
Wyrabiać za pomocą miksera (końcówki z hakami) lub ręcznie około 10 minut. Ciasto będzie dość gęste jednak będzie miało luźną konsystencję.
Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej foremki (32x13 cm), przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni Celsjusza przy grzaniu góra dół. Chleb przed włożeniem do piekarnika zwilżyć wodą.
Umieścić chleb w nagrzanym piekarniku, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenie przez 35 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i postukać w spód bochenka. Chleb jest upieczony, gdy po postukaniu wydaje głuchy odgłos.
Studzić na kratce, kroić po całkowitym ostudzeniu, przechowywać zawinięty w lnianą ściereczkę.