Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień to czas na przytulne wypieki! Dziś Basia piecze aromatyczny dyniowy piróg z cytrynową i pomarańczową skórką — ciepły, delikatny i słoneczny deser, który pokocha cała rodzina! To ciasto wychodzi pełne koloru, zapachu i lekkiej cytrusowej nuty, a na wierzchu udekorujemy je świeżą czerwoną porzeczką i płatkami migdałów. Wideo przepis krok po kroku https://youtu.be/ejb6MnK0wWk | lub w filmiku Shorts https://youtube.com/shorts/L-TwPU3eLU8 Szybki przepis na puree z dyni w 57 sekund https://youtube.com/shorts/yVAUTTjOu_0
blender lub mikser ręczny lub sito, wałek do ciasta, forma do tarty (ok. 24–26 cm), folia aluminiowa, blacha do pieczenia (na dynię), papier do pieczenia (opcjonalnie)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2279
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4366
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1284
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 269
Składniki
Jeśli masz całą dynię — najpierw zrób puree. Przekrój dynię na pół, usuń pestki i włóknistą część łyżką. Pokrój na duże kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową, wlej odrobinę wody
Przykryj folią
Piecz w temperaturze 200°C przez około 40–60 minut, aż dynia będzie miękka (sprawdź widelcem).
Ostudź, wydrąż miąższ, przełóż do miski
Zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito
Puree gotowe! Szybki przepis na puree z dyni w 57 sekund — zobacz tutaj https://youtube.com/shorts/yVAUTTjOu_0
Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę do dużej miski.
Pokrój masło w kostkę
Rozetrzyj z mąką, aż powstanie drobna kruszonka
Dodaj jajka (2 szt), zimną wodę i sok z cytryny
Zagnieć ciasto
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut
Przygotowanie nadzienia: w misce wymieszaj puree z dyni (1kg), skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy, jajka (3 szt), cukier waniliowy (40 g), cukier (50 g), ekstrakt waniliowy (15 ml), cynamon (1 łyżeczka)i mąkę kukurydzianą (30 g).
Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy
Formowanie tarty: rozwałkuj ciasto na okrąg o grubości około 4 mm
Przygotuj formę do tarty — posmaruj olejem i w razie potrzeby wyłóż paskami papieru do pieczenia (aby łatwiej wyjąć ciasto)
Wyłóż ciasto do formy, dociśnij do dna i boków
Usuń nadmiar (można przejechać wałkiem po brzegu)
Pieczenie: wylej nadzienie do formy z ciastem
Piecz w temperaturze 180°C przez około 20–30 minut, aż ciasto będzie gotowe
Dekoracja: wyjmij tartę z piekarnika, lekko ostudź i udekoruj świeżą czerwoną porzeczką oraz płatkami migdałów Najlepiej podawać z bitą śmietaną.
Smacznego! Daj znać, jak wyszło!
Wideo przepis: szczegółowy przepis możecie zobaczyć na naszym rodzinnym kanale, gdzie moja córka Barbara, nasza mała 9-letnia kucharka , pokazuje wszystko krok po kroku https://youtu.be/ejb6MnK0wWk