Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma lepszego pieczywa od tego przyrządzonego we własnym domu, z naturalnych składników. Choć wiele osób korzysta z drożdży piekarskich, to jednak żytni zakwas na chleb jest niezastąpiony. Pieczywo po wypieku jest niesamowicie smaczne, zdrowe i pulchne. Chleb żytni jest także bogatszy w składniki odżywcze od pszennego. Co więcej, przygotowanie zakwasu wymaga tylko dwóch składników i wcale nie dużej ilości wolnego czasu. Wystarczą 2 minuty dziennie!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25948
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3317
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1421
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25948
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3317
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1421
Składniki
Przygotuj duży słoik o pojemności co najmniej 1,5 litra, z pokrywką.
Do słoika wsyp początkową porcję mąki żytniej i zalej 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody. Dobrze wymieszaj. Zakręć pokrywkę i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po 12 godzinach dodaj ponownie do zakwasu 150 g mąki i 300 ml ciepłej wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.
Przez kolejne 5 dni, mniej więcej o stałej porze, żytni zakwas na chleb dokarmiaj łyżką mąki i łyżką ciepłej wody. Za każdym razem dobrze wymieszaj, przykrywaj i odstawiaj w ciepłe miejsce.
Po pięciu dniach dokarmiania, zakwas podwoi swoją objętość. Będzie także gotowy do użycia przy wypieku żytniego chleba.