Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma lepszego pieczywa od tego przyrządzonego we własnym domu, z naturalnych składników. Choć wiele osób korzysta z drożdży piekarskich, to jednak żytni zakwas na chleb jest niezastąpiony. Pieczywo po wypieku jest niesamowicie smaczne, zdrowe i pulchne. Chleb żytni jest także bogatszy w składniki odżywcze od pszennego. Co więcej, przygotowanie zakwasu wymaga tylko dwóch składników i wcale nie dużej ilości wolnego czasu. Wystarczą 2 minuty dziennie!
Przygotuj duży słoik o pojemności co najmniej 1,5 litra, z pokrywką.
Do słoika wsyp początkową porcję mąki żytniej i zalej 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody. Dobrze wymieszaj. Zakręć pokrywkę i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po 12 godzinach dodaj ponownie do zakwasu 150 g mąki i 300 ml ciepłej wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.
Przez kolejne 5 dni, mniej więcej o stałej porze, żytni zakwas na chleb dokarmiaj łyżką mąki i łyżką ciepłej wody. Za każdym razem dobrze wymieszaj, przykrywaj i odstawiaj w ciepłe miejsce.
Po pięciu dniach dokarmiania, zakwas podwoi swoją objętość. Będzie także gotowy do użycia przy wypieku żytniego chleba.
Przepis na prosty w wykonaniu i zdrowy chlebek na naturalnym zakwasie. Przepi...
Odsłon: 12862
Prawdziwy domowy chleb żytni na zakwasie. Tylko 3 składniki.
Odsłon: 41832
Chleb żytni zrobiony z mąki żytniej oraz zakwasu żytniego. Jest bardzo prosty...
Odsłon: 9248
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 66
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 263
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6155
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 66
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 263
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6155
Składniki
Przygotuj duży słoik o pojemności co najmniej 1,5 litra, z pokrywką.
Do słoika wsyp początkową porcję mąki żytniej i zalej 300 ml ciepłej (nie gorącej) wody. Dobrze wymieszaj. Zakręć pokrywkę i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po 12 godzinach dodaj ponownie do zakwasu 150 g mąki i 300 ml ciepłej wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw na 24 godziny.
Przez kolejne 5 dni, mniej więcej o stałej porze, żytni zakwas na chleb dokarmiaj łyżką mąki i łyżką ciepłej wody. Za każdym razem dobrze wymieszaj, przykrywaj i odstawiaj w ciepłe miejsce.
Po pięciu dniach dokarmiania, zakwas podwoi swoją objętość. Będzie także gotowy do użycia przy wypieku żytniego chleba.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Pieczywo
Pełnoziarnisty domowy chleb na zakwasie
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 84
Bułka pszenna z ziemniakami
Smakuje wybornie i zawsze się udaje.
Odsłon: 123