Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląskiej. Tradycyjnie robi się je z wieprzowego lub wieprzowo-wołowego mięsa, koniecznie z dodatkiem podsmażonej cebulki. Dawniej karminadle jadało się tylko od święta, często zawierały szlachetne mięso z królika. Dziś te mielone kotlety stały się elementem codziennego menu. Serwuje się je na ciepło, głównie w towarzystwie ciapkapusty (puree ziemniaczanego połączonego z zasmażaną kapustą kiszoną) lub na zimno – pokrojone w plastry i położone na kromce chleba.
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 48
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 33
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208984
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 48
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 33
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208984
Składniki
Obierz cebulę, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, aż stanie się miękka. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem i namocz. Wyłóż mięso do miski, dodaj podsmażoną cebulkę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko oraz sól i pieprz. Dobrze wyrób mięso ręką, by masa była jednorodna i łatwo dała się formować. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj kulki, spłaszczaj na kotlety i obtaczaj w bułce tartej.
Po 10 minutach (aby kotlety lekko odpoczęły) rozgrzej smalec na patelni i smaż karminadle na złoty kolor z obydwu stron. Układaj w garnku i przykryj pokrywką, aby nie straciły ciepła. Od razu podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków.
Jeśli chcesz ograniczyć smażone potrawy, możesz upiec karminadle w piekarniku. Do mięsnej masy dolej 1-2 łyżki oleju i ułóż kotlety na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzymaj je w piecu nagrzanym do 180°C przez 15-25 minut. Podawaj gorące.