Kotlety mielone w zupełnie nowym wydaniu - zapiekane w piekarniku z obłędnym nadzieniem. Sprawdźcie, czym różnią się od tradycyjnego przepisu. Zrobią furorę na niejednym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Świetnie smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków i buraczków na ciepło.
Zapiekane kotlety mielone
Składniki
- 700 g mięsa mielonego
- cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Nadzienie do kotletów:
- 3 jajka
- 150 sera żółtego
- 100 ml śmietanki 12 %
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Składniki
- 700 g mięsa mielonego
- cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
Nadzienie do kotletów:
- 3 jajka
- 150 sera żółtego
- 100 ml śmietanki 12 %
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jedno jajko, wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z mięsem. Składniki wyrabiaj dłońmi.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, ułóż je na blasze w równych dostępach. Za pomocą szklanki rozgnieć kotlety robiąc w nich delikatne wgłębienie.
Przygotuj farsz do kotletów: jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Składniki przełóż do miski. Dodaj śmietankę, majonez, musztardę i przyprawy. Całość wymieszaj. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na górę kotletów.
Piekarnik nastaw na 180 stopni (grzałka góra dół). Mielone zapiekaj przez około 45-50 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4588

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8504

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1107
Ostatnio komentowane przepisy

Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 47
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 4588

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8504

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1107



Składniki
- 700 g mięsa mielonego
- cebula
- jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 3 jajka
- 150 sera żółtego
- 100 ml śmietanki 12 %
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jedno jajko, wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z mięsem. Składniki wyrabiaj dłońmi.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, ułóż je na blasze w równych dostępach. Za pomocą szklanki rozgnieć kotlety robiąc w nich delikatne wgłębienie.
Przygotuj farsz do kotletów: jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Składniki przełóż do miski. Dodaj śmietankę, majonez, musztardę i przyprawy. Całość wymieszaj. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na górę kotletów.
Piekarnik nastaw na 180 stopni (grzałka góra dół). Mielone zapiekaj przez około 45-50 minut.
Bardzo smaczne .;)