Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Zapiekane kotlety mielone
  • Dania główne
  • Przepis na

Zapiekane kotlety mielone

30.09.2025 Odsłon: 81274
5.0 (123 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Zapiekane kotlety mielone to urozmaicona wersja klasycznego dania lubianego przez dzieci i dorosłych. Kotlety formowane są z wgłębieniem i pieczone w piekarniku razem z obfitym, kremowym nadzieniem z jajek, sera i sosu śmietanowego. Całość charakteryzuje się wyjątkowo mocnym, wyrazistym smakiem i rozpływającą się w ustach konsystencją. 

Kotlety mielone pieczone - ciekawa alternatywa na obiad dla całej rodziny 

Te zapiekane kotlety mielone stanowi ciekawą i bardziej elegancką alternatywę dla tradycyjnych kotletów smażonych. Pieczenie w piekarniku jest zdrowszą metodą obróbki cieplnej, a kremowe, serowo-jajeczne nadzienie sprawia, że są idealne na uroczystości rodzinne, przyjęcia i świąteczne obiady. Dzięki nietypowej formie i bogatemu nadzieniu danie jest bardzo sycące i efektowne. Idealnie komponuje się z prostymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki i buraki z papryką, stanowiąc pełnowartościowy i smaczny obiad. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie mięso mielone sprawdzi się najlepiej? 

W klasycznych kotletach mielonych używa się mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, które charakteryzuje się najbardziej intensywnym i wyrazistym smakiem, a także odpowiednim stosunkiem tłuszczu do masy. Możesz jednak użyć również mięsa drobiowego, ale musisz pamiętać, że jest ono znacznie chudsze i może wymagać dodania większej ilości płynu - mleka lub wody - podczas wyrabiania, aby kotlety nie były suche. Drobiowe kotlety będą też bardziej zwarte, więc upewnij się, że są bardzo dobrze wyrobione z jajkiem i bułką tartą. Ich smak będzie również łagodniejszy, dlatego możesz pozwolić sobie na nieco lepsze doprawienie. 

Kotlety z piekarnika pękają - co robić? 

Pękanie kotletów jest często wynikiem zbyt słabego wyrobienia mięsa. Mięso mielone należy wyrabiać dłońmi przez co najmniej 5-7 minut, energicznie, aż masa stanie się lepka i zwarta, a przede wszystkim elastyczna. W ten sposób uwolnione białka sprawią, że kotlety będą trzymać kształt. Upewnij się też, że wgłębienie nie jest zbyt głębokie lub brzegi kotleta zbyt cienkie. Odkładaj je delikatnie na papier do pieczenia, ściskając mocno ewentualnie pojawiające się pęknięcia. 

Soczyste zapiekane kotlety - jak można zmodyfikować przepis? 

Jeśli przeszkadza ci ostry smak cebuli, możesz przed dodaniem jej do masy mięsnej, zeszklić ją na odrobinie oleju lub masła. Dzięki temu cebula stanie się słodsza i delikatniejsza, a kotlety nabiorą bardziej wyrafinowanego smaku. Dodanie surowej cebuli jest szybsze, ale jej ostry smak będzie bardziej wyczuwalny. Inną ciekawą modyfikacją jest zamiana bułki tartej na inne spoiwo. Możesz użyć namoczonej i odciśniętej z mleka czy wody czerstwej bułki lub chleba, a także płatków owsianych, dodając nieco więcej płynu do masy. Składniki te pomagają kotletom zatrzymać wilgoć i spajają ją, pozwalając uformować piękne kotlety. 

Jak przygotować farsz do pieczonych kotletów? 

Jajka ugotuj na twardo, ale nie przegotowuj ich - żółtka powinny być dobrze ścięte, ale nie sine. Włóż je do wrzącej wody i gotuj dokładnie przez 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Po tym czasie natychmiast przełóż je do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli chodzi o śmietankę, użyj słodkiej o zawartości tłuszczu 12%. Kwaśna śmietana może sprawić, że smak dania będzie zbyt ostry i wyrazisty. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź, czy farsz nie jest zbyt płynny - powinien stabilnie leżeć na kotletach, bez rozpływania się. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę więcej tartego sera lub bułki tartej. 

Nadzienie kotletów zapiekanych - co można w nich zmienić? 

Możesz użyć sera o niższej zawartości tłuszczu, ale nadzienie będzie mniej kremowe i może mieć nieco bardziej gumowatą konsystencję po upieczeniu. Tłusty ser żółty topi się lepiej i tworzy bardziej aksamitny sos w połączeniu ze śmietanką i majonezem, choć jednocześnie dostarcza więcej kalorii. Majonez dodaje tłuszczu i spaja sos, czyniąc go bogatszym w smaku, ale jeśli chcesz obniżyć wartość energetyczną dania, możesz go pominąć. W razie potrzeby dolej więcej śmietanki i zrównoważ smaki odrobiną octu. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

KatarzynaBB
KatarzynaBB
Pieczywo

Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pieczywo Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pyszny i zdrowy! Polecam

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Chleby

Odsłon: 29446

do 15 min 15 min
22
aniajaw
aniajaw
Desery

Faworki

Desery Faworki

Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • Tłusty czwartek
  • Polska

Odsłon: 45901

> 60 min >60 min
61
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2155

do 60 min 60 min
23
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

marmolada pomidorowa

Przetwory marmolada pomidorowa

Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Dżemy

Odsłon: 111

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

klasyczny sos pomidorowy

Przetwory klasyczny sos pomidorowy

W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 140

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

sos pomidorowo-jabłkowy

Przetwory sos pomidorowo-jabłkowy

Przygotowanie tego sosu jest nieco czasochłonne, ale jego smak jest tego wart...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Czosnek

Odsłon: 116

> 60 min >60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

KatarzynaBB
KatarzynaBB
Pieczywo

Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pieczywo Wysoko białkowy chlebek beż mąki

Pyszny i zdrowy! Polecam

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Włoskie
  • Chleby

Odsłon: 29446

do 15 min 15 min
22
aniajaw
aniajaw
Desery

Faworki

Desery Faworki

Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

  • Tłusty czwartek
  • Polska

Odsłon: 45901

> 60 min >60 min
61
ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2155

do 60 min 60 min
23
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

marmolada pomidorowa

Przetwory marmolada pomidorowa

Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Imbir
  • Dżemy

Odsłon: 111

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

klasyczny sos pomidorowy

Przetwory klasyczny sos pomidorowy

W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 140

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Przetwory

sos pomidorowo-jabłkowy

Przetwory sos pomidorowo-jabłkowy

Przygotowanie tego sosu jest nieco czasochłonne, ale jego smak jest tego wart...

  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Czosnek

Odsłon: 116

> 60 min >60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Zapiekane kotlety mielone
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

Masa mięsna:
  • 700 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz.
Nadzienie do kotletów:
  • 3 jajka,
  • 150 sera żółtego,
  • 100 ml śmietanki 12 %,
  • 2 łyżki majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • sól,
  • pieprz.
Sposób przygotowania:
1

Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jedno jajko, wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z mięsem. Składniki wyrabiaj dłońmi.

2

Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, ułóż je na blasze w równych dostępach. Za pomocą szklanki rozgnieć kotlety, robiąc w nich delikatne wgłębienie.

3

Przygotuj farsz do kotletów: jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Składniki przełóż do miski. Dodaj śmietankę, majonez, musztardę i przyprawy. Całość wymieszaj. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na górę kotletów.

4

Piekarnik nastaw na 180 stopni (grzałka góra dół). Mielone zapiekaj przez około 45-50 minut.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki