Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekane kotlety mielone to urozmaicona wersja klasycznego dania lubianego przez dzieci i dorosłych. Kotlety formowane są z wgłębieniem i pieczone w piekarniku razem z obfitym, kremowym nadzieniem z jajek, sera i sosu śmietanowego. Całość charakteryzuje się wyjątkowo mocnym, wyrazistym smakiem i rozpływającą się w ustach konsystencją.
Te zapiekane kotlety mielone stanowi ciekawą i bardziej elegancką alternatywę dla tradycyjnych kotletów smażonych. Pieczenie w piekarniku jest zdrowszą metodą obróbki cieplnej, a kremowe, serowo-jajeczne nadzienie sprawia, że są idealne na uroczystości rodzinne, przyjęcia i świąteczne obiady. Dzięki nietypowej formie i bogatemu nadzieniu danie jest bardzo sycące i efektowne. Idealnie komponuje się z prostymi dodatkami, takimi jak gotowane ziemniaki i buraki z papryką, stanowiąc pełnowartościowy i smaczny obiad.
W klasycznych kotletach mielonych używa się mieszanki mięsa wieprzowo-wołowego, które charakteryzuje się najbardziej intensywnym i wyrazistym smakiem, a także odpowiednim stosunkiem tłuszczu do masy. Możesz jednak użyć również mięsa drobiowego, ale musisz pamiętać, że jest ono znacznie chudsze i może wymagać dodania większej ilości płynu - mleka lub wody - podczas wyrabiania, aby kotlety nie były suche. Drobiowe kotlety będą też bardziej zwarte, więc upewnij się, że są bardzo dobrze wyrobione z jajkiem i bułką tartą. Ich smak będzie również łagodniejszy, dlatego możesz pozwolić sobie na nieco lepsze doprawienie.
Pękanie kotletów jest często wynikiem zbyt słabego wyrobienia mięsa. Mięso mielone należy wyrabiać dłońmi przez co najmniej 5-7 minut, energicznie, aż masa stanie się lepka i zwarta, a przede wszystkim elastyczna. W ten sposób uwolnione białka sprawią, że kotlety będą trzymać kształt. Upewnij się też, że wgłębienie nie jest zbyt głębokie lub brzegi kotleta zbyt cienkie. Odkładaj je delikatnie na papier do pieczenia, ściskając mocno ewentualnie pojawiające się pęknięcia.
Jeśli przeszkadza ci ostry smak cebuli, możesz przed dodaniem jej do masy mięsnej, zeszklić ją na odrobinie oleju lub masła. Dzięki temu cebula stanie się słodsza i delikatniejsza, a kotlety nabiorą bardziej wyrafinowanego smaku. Dodanie surowej cebuli jest szybsze, ale jej ostry smak będzie bardziej wyczuwalny. Inną ciekawą modyfikacją jest zamiana bułki tartej na inne spoiwo. Możesz użyć namoczonej i odciśniętej z mleka czy wody czerstwej bułki lub chleba, a także płatków owsianych, dodając nieco więcej płynu do masy. Składniki te pomagają kotletom zatrzymać wilgoć i spajają ją, pozwalając uformować piękne kotlety.
Jajka ugotuj na twardo, ale nie przegotowuj ich - żółtka powinny być dobrze ścięte, ale nie sine. Włóż je do wrzącej wody i gotuj dokładnie przez 8-10 minut, w zależności od ich wielkości. Po tym czasie natychmiast przełóż je do bardzo zimnej wody, najlepiej z lodem, aby zatrzymać proces gotowania. Jeśli chodzi o śmietankę, użyj słodkiej o zawartości tłuszczu 12%. Kwaśna śmietana może sprawić, że smak dania będzie zbyt ostry i wyrazisty. Po wymieszaniu wszystkich składników sprawdź, czy farsz nie jest zbyt płynny - powinien stabilnie leżeć na kotletach, bez rozpływania się. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę więcej tartego sera lub bułki tartej.
Możesz użyć sera o niższej zawartości tłuszczu, ale nadzienie będzie mniej kremowe i może mieć nieco bardziej gumowatą konsystencję po upieczeniu. Tłusty ser żółty topi się lepiej i tworzy bardziej aksamitny sos w połączeniu ze śmietanką i majonezem, choć jednocześnie dostarcza więcej kalorii. Majonez dodaje tłuszczu i spaja sos, czyniąc go bogatszym w smaku, ale jeśli chcesz obniżyć wartość energetyczną dania, możesz go pominąć. W razie potrzeby dolej więcej śmietanki i zrównoważ smaki odrobiną octu.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2155
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 111
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 140
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2155
Z końcem lata warto zamknąć jego owoce w słoikach, żebyśmy mogli się nimi cie...
Odsłon: 111
W sezonie pomidorowym warto przygotować taki sos na zapas. Podczas zimy taki...
Odsłon: 140
Składniki
Mięso mielone przełóż do miski. Wbij jedno jajko, wsyp bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę obierz z brązowych łupin, pokrój w drobną kostkę i dodaj do miski z mięsem. Składniki wyrabiaj dłońmi.
Blachę piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Z mięsa uformuj równej wielkości kotlety, ułóż je na blasze w równych dostępach. Za pomocą szklanki rozgnieć kotlety, robiąc w nich delikatne wgłębienie.
Przygotuj farsz do kotletów: jajka ugotuj na twardo, następnie ostudź, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Składniki przełóż do miski. Dodaj śmietankę, majonez, musztardę i przyprawy. Całość wymieszaj. Gotowy farsz wyłóż równomiernie na górę kotletów.
Piekarnik nastaw na 180 stopni (grzałka góra dół). Mielone zapiekaj przez około 45-50 minut.