Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z papryką to wspaniały pomysł na zamknięcie smaków lata w słoikach. Sałatka świetnie pasuje do mięs grillowanych czy smażonych. Jest też bardzo lubiana przez dzieci – niesamowicie wyrazista, lekko pikantna i kwaskowata. Dodatek podpieczonej papryki nadaje ciekawego i charakterystycznego aromatu.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 333
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21842
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 333
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21842
Składniki
Buraki umyj i odetnij wierzchołki. Naczynie żaroodporne wyłóż grubą warstwą folii aluminiowej. Ułóż w środku buraki, luźno naciągając folię wokół nich. Skrop je oliwą z oliwek i połową octu.
Przykryj buraki luźno folią aluminiową. Piecz przez 30-90 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do miękkości. Wyjmij buraki i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut, skórką do góry. Po tym czasie wyjmij je i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobniejsze cząsteczki.
Na patelni rozgrzej masło. Dodaj paprykę, posiekaną szalotkę i kminek. Smaż całość przez 2 minuty.
Dodaj buraki i smaż wszystko razem aż całość będzie gorąca. Dołóż ocet i sok z cytryny. Dopraw ostrą papryką. Wymieszaj.
Buraki z papryką przenieś do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręć i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do góry dnem. Ostudź całkowicie.
Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.