Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Buraki z papryką
  • Przetwory
  • Przepis na

Buraki z papryką

18.07.2025 Odsłon: 21468
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Buraki to warzywa o niezwykłym potencjale – nie tylko zdrowotnym, ale i kulinarnym. Ich naturalna słodycz i intensywny kolor doskonale komponują się z wyrazistymi dodatkami, tworząc przetwory, które potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny dodatek do obiadu, domowych kanapek czy mięsnych dań – buraki z papryką będą strzałem w dziesiątkę. 

W tym przepisie klasyczne pieczone buraki łączą się z papryką, szalotką i przyprawami, tworząc aromatyczną, lekko pikantną kompozycję. Kminek nadaje całości charakterystycznego, lekko korzennego posmaku, a ocet balsamiczny i sok z cytryny dodają przyjemnej kwasowości. To przetwory idealne na zimowe miesiące – nie tylko ze względu na smak, ale też na wartości odżywcze. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Buraki z papryką – przepis na sprawdzone danie 

Według nas, nawet mniej doświadczony kucharz, może przygotować buraki z papryką. Przepis podany przez nas nie należy do trudnych, lecz warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Zacznij od odpowiedniego doboru warzyw. Najlepsze będą średniej wielkości buraki o intensywnym kolorze. Przed pieczeniem wystarczy je dokładnie umyć – nie trzeba ich obierać, bo skórka łatwo schodzi po upieczeniu. Folię aluminiową dobrze jest ułożyć podwójnie, by sok z buraków nie przeciekł na dno naczynia.  

Czas pieczenia zależy od wielkości warzyw – warto co jakiś czas sprawdzać miękkość widelcem. Zbyt twarde buraki będą trudniejsze do starcia i nie połączą się dobrze z pozostałymi składnikami. 

Pieczona papryka to sekret głębokiego aromatu tego przepisu. Ważne, aby po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć z niej skórkę – dzięki temu warzywo będzie delikatniejsze, a konsystencja przetworu bardziej jednolita. Skórkę najłatwiej zdjąć, gdy paprykę przykryjesz po wyjęciu z piekarnika (np. folią spożywczą lub włożymy do woreczka) i pozostawisz na kilka minut – para pomoże ją zmiękczyć. 

Kminek to przyprawa, która świetnie współgra z burakami z papryką – nadaje daniu głębi i tradycyjnego charakteru. Jeśli ktoś nie przepada za całymi ziarnami, można je delikatnie rozgnieść w moździerzu. Masło na patelni nada daniu przyjemnej, aksamitnej nuty, ale jeśli chcesz przygotować przetwory w wersji wegańskiej, możesz zastąpić je oliwą z oliwek. Na końcu warto spróbować całości i dopasować proporcje octu, cytryny i ostrej papryki do własnych upodobań – niektórzy wolą wersję bardziej kwaskową, inni lekko pikantną. 

Kiedy sprawdzą się buraki z papryką? 

Buraki z papryką i cebulą idealnie pasują do dań mięsnych – pieczeni, kotletów mielonych, karkówki czy gulaszu. Mogą zastąpić tradycyjne buraczki na ciepło lub surówki, wnosząc do talerza więcej charakteru i lekkości. To świetna alternatywa, kiedy chcemy nieco urozmaicić codzienny obiad, nie rezygnując z domowych smaków. 

Latem buraczki z papryką sprawdzą się jako zimny dodatek do dań z grilla. Świetnie komponują się z grillowaną kiełbasą, karkówką czy warzywnymi szaszłykami. Ich lekka kwasowość i aromatyczny charakter doskonale przełamują smak tłustszych potraw z rusztu. 

Ten przetwór można wykorzystać również w wersji śniadaniowej lub kolacyjnej. Wystarczy dodać łyżkę buraków z papryką do pasty z ciecierzycy, fasoli czy soczewicy, by nadać jej bardziej złożony smak. Świetnie smakują także jako dodatek do kanapek z wędliną, serem czy jajkiem. 

Podane w małych miseczkach, obok pieczywa, serów i oliwek, buraki z papryką mogą stać się ciekawym elementem domowej deski przystawek. Zaskakują smakiem i świetnie uzupełniają inne przekąski. To dobra opcja, jeśli szukasz czegoś prostego, ale nietuzinkowego. 

Buraki z papryką do słoików – jak je przechowywać? 

Dobry przepis na buraczki z papryką to podstawa, lecz warto wiedzieć też, jak przechowywać te przetwory, że na długo zachowały smak. Wkładanie gorących przetworów do wyparzonych słoików i ich krótka pasteryzacja w piekarniku to klucz do ich trwałości. Pamiętaj, by od razu po wyjęciu, słoiki ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem – to pomoże wytworzyć podciśnienie i dobrze je zawekować. Gotowe buraki z papryką najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu – dzięki temu zachowają świeżość przez wiele miesięcy. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 18906

do 15 min 15 min
25
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9519

> 60 min >60 min
24
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2079

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4082

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 691

do 15 min 15 min
4
Mioo
Mioo
Śniadania

Pasta z białej fasoli i awokado

Śniadania Pasta z białej fasoli i awokado

Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Imbir
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 352

do 15 min 15 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe w 5 minut

Ciasta Ciasto czekoladowe w 5 minut

Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...

  • Polska
  • Nabiał
  • Ciasta

Odsłon: 18906

do 15 min 15 min
25
Pieprzyczfantazja
Pieprzyczfantazja
Ciasta

Delicjusz – ciasto

Ciasta Delicjusz – ciasto

Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...

  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 9519

> 60 min >60 min
24
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

placek jarosza

Dania główne placek jarosza

Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Placki

Odsłon: 2079

do 60 min 60 min
4
Futka
Futka
Dania główne

Kremowe risotto z bobem

Dania główne Kremowe risotto z bobem

Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...

  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Bób
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 4082

do 15 min 15 min
12
l3nk.444
l3nk.444
Ciasta

Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasta Ciasto jogurtowe z owocami

Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...

  • Impreza
  • Grill
  • Walentynki
  • Komunia
  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 691

do 15 min 15 min
4
Mioo
Mioo
Śniadania

Pasta z białej fasoli i awokado

Śniadania Pasta z białej fasoli i awokado

Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Imbir
  • Majeranek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 352

do 15 min 15 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Buraki z papryką
Autor:
smaker
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 750 g buraków
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 papryki czerwone
  • 25 g masła
  • 3 szalotki
  • 3 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek do skropienia buraków
Sposób przygotowania:
1

Buraki umyj i odetnij wierzchołki. Naczynie żaroodporne wyłóż grubą warstwą folii aluminiowej. Ułóż w środku buraki, luźno naciągając folię wokół nich. Skrop je oliwą z oliwek i połową octu.

2

Przykryj buraki luźno folią aluminiową. Piecz przez 30-90 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do miękkości. Wyjmij buraki i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

3

Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut, skórką do góry. Po tym czasie wyjmij je i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobniejsze cząsteczki.

4

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj paprykę, posiekaną szalotkę i kminek. Smaż całość przez 2 minuty.

5

Dodaj buraki i smaż wszystko razem aż całość będzie gorąca. Dołóż ocet i sok z cytryny. Dopraw ostrą papryką. Wymieszaj.

6

Buraki z papryką przenieś do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręć i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do góry dnem. Ostudź całkowicie.

7

Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki