Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Buraki z papryką
  • Przetwory
  • Przepis na

Buraki z papryką

18.07.2025 Odsłon: 23007
5.0 (29 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Buraki to warzywa o niezwykłym potencjale – nie tylko zdrowotnym, ale i kulinarnym. Ich naturalna słodycz i intensywny kolor doskonale komponują się z wyrazistymi dodatkami, tworząc przetwory, które potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny dodatek do obiadu, domowych kanapek czy mięsnych dań – buraki z papryką będą strzałem w dziesiątkę. 

W tym przepisie klasyczne pieczone buraki łączą się z papryką, szalotką i przyprawami, tworząc aromatyczną, lekko pikantną kompozycję. Kminek nadaje całości charakterystycznego, lekko korzennego posmaku, a ocet balsamiczny i sok z cytryny dodają przyjemnej kwasowości. To przetwory idealne na zimowe miesiące – nie tylko ze względu na smak, ale też na wartości odżywcze. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Buraki z papryką – przepis na sprawdzone danie 

Według nas, nawet mniej doświadczony kucharz, może przygotować buraki z papryką. Przepis podany przez nas nie należy do trudnych, lecz warto zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Zacznij od odpowiedniego doboru warzyw. Najlepsze będą średniej wielkości buraki o intensywnym kolorze. Przed pieczeniem wystarczy je dokładnie umyć – nie trzeba ich obierać, bo skórka łatwo schodzi po upieczeniu. Folię aluminiową dobrze jest ułożyć podwójnie, by sok z buraków nie przeciekł na dno naczynia.  

Czas pieczenia zależy od wielkości warzyw – warto co jakiś czas sprawdzać miękkość widelcem. Zbyt twarde buraki będą trudniejsze do starcia i nie połączą się dobrze z pozostałymi składnikami. 

Pieczona papryka to sekret głębokiego aromatu tego przepisu. Ważne, aby po upieczeniu i wystudzeniu zdjąć z niej skórkę – dzięki temu warzywo będzie delikatniejsze, a konsystencja przetworu bardziej jednolita. Skórkę najłatwiej zdjąć, gdy paprykę przykryjesz po wyjęciu z piekarnika (np. folią spożywczą lub włożymy do woreczka) i pozostawisz na kilka minut – para pomoże ją zmiękczyć. 

Kminek to przyprawa, która świetnie współgra z burakami z papryką – nadaje daniu głębi i tradycyjnego charakteru. Jeśli ktoś nie przepada za całymi ziarnami, można je delikatnie rozgnieść w moździerzu. Masło na patelni nada daniu przyjemnej, aksamitnej nuty, ale jeśli chcesz przygotować przetwory w wersji wegańskiej, możesz zastąpić je oliwą z oliwek. Na końcu warto spróbować całości i dopasować proporcje octu, cytryny i ostrej papryki do własnych upodobań – niektórzy wolą wersję bardziej kwaskową, inni lekko pikantną. 

Kiedy sprawdzą się buraki z papryką? 

Buraki z papryką i cebulą idealnie pasują do dań mięsnych – pieczeni, kotletów mielonych, karkówki czy gulaszu. Mogą zastąpić tradycyjne buraczki na ciepło lub surówki, wnosząc do talerza więcej charakteru i lekkości. To świetna alternatywa, kiedy chcemy nieco urozmaicić codzienny obiad, nie rezygnując z domowych smaków. 

Latem buraczki z papryką sprawdzą się jako zimny dodatek do dań z grilla. Świetnie komponują się z grillowaną kiełbasą, karkówką czy warzywnymi szaszłykami. Ich lekka kwasowość i aromatyczny charakter doskonale przełamują smak tłustszych potraw z rusztu. 

Ten przetwór można wykorzystać również w wersji śniadaniowej lub kolacyjnej. Wystarczy dodać łyżkę buraków z papryką do pasty z ciecierzycy, fasoli czy soczewicy, by nadać jej bardziej złożony smak. Świetnie smakują także jako dodatek do kanapek z wędliną, serem czy jajkiem. 

Podane w małych miseczkach, obok pieczywa, serów i oliwek, buraki z papryką mogą stać się ciekawym elementem domowej deski przystawek. Zaskakują smakiem i świetnie uzupełniają inne przekąski. To dobra opcja, jeśli szukasz czegoś prostego, ale nietuzinkowego. 

Buraki z papryką do słoików – jak je przechowywać? 

Dobry przepis na buraczki z papryką to podstawa, lecz warto wiedzieć też, jak przechowywać te przetwory, że na długo zachowały smak. Wkładanie gorących przetworów do wyparzonych słoików i ich krótka pasteryzacja w piekarniku to klucz do ich trwałości. Pamiętaj, by od razu po wyjęciu, słoiki ustawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem – to pomoże wytworzyć podciśnienie i dobrze je zawekować. Gotowe buraki z papryką najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu – dzięki temu zachowają świeżość przez wiele miesięcy. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9300

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 973

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10037

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3479

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1128

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40726

do 60 min 60 min
48
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9300

> 60 min >60 min
16
DomowaPiwniczka
DomowaPiwniczka
Dania główne

zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

Dania główne zielone spaghetti z sosem bolońskim (wstążki z tapioki bez glutenu)

szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Bez glutenu
  • Ryż
  • Makaron
  • Spaghetti
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony

Odsłon: 973

do 30 min 30 min
5
Docherro
Docherro
Ciasta

Ciasto bajaderka.

Ciasta Ciasto bajaderka.

Przepis ze starego zeszytu,w czasach PRL-u to ciasto miało branie,polecam pow...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 10037

> 60 min >60 min
20
fafiatko
fafiatko
Dania główne

Winny królik

Dania główne Winny królik

Jedna z najsmaczniejszych metod na królika!

  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Rozmaryn

Odsłon: 3479

do 30 min 30 min
19
bozena1960
bozena1960
Dania główne

Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Dania główne Królik w sosie śmietankowo - pieczarkowym

Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Mięso
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 1128

> 60 min >60 min
22
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40726

do 60 min 60 min
48
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Buraki z papryką
Autor:
smaker
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • 750 g buraków
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 papryki czerwone
  • 25 g masła
  • 3 szalotki
  • 3 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Dodatkowo:
  • oliwa z oliwek do skropienia buraków
Sposób przygotowania:
1

Buraki umyj i odetnij wierzchołki. Naczynie żaroodporne wyłóż grubą warstwą folii aluminiowej. Ułóż w środku buraki, luźno naciągając folię wokół nich. Skrop je oliwą z oliwek i połową octu.

2

Przykryj buraki luźno folią aluminiową. Piecz przez 30-90 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza, do miękkości. Wyjmij buraki i obierz je ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

3

Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 20 minut, skórką do góry. Po tym czasie wyjmij je i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w drobniejsze cząsteczki.

4

Na patelni rozgrzej masło. Dodaj paprykę, posiekaną szalotkę i kminek. Smaż całość przez 2 minuty.

5

Dodaj buraki i smaż wszystko razem aż całość będzie gorąca. Dołóż ocet i sok z cytryny. Dopraw ostrą papryką. Wymieszaj.

6

Buraki z papryką przenieś do wysterylizowanych słoików. Mocno je zakręć i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 120 st. Celsjusza na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i odstaw do góry dnem. Ostudź całkowicie.

7

Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki