Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Kotlety mielone
  • Dania główne
  • Przepis na

Kotlety mielone

02.06.2025 Odsłon: 30722
5.0 (47 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Jednym z domowych, polskich i tradycyjnych przepisów na dania główne jest kotlet mielony. Większości z nas kojarzy się on z rodzinnym obiadem i smakiem dzieciństwa. Najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami i mizerią albo buraczkami tartymi. Przygotowanie kotletów mielonych z bułką tartą wcale nie jest trudne. Możesz odtworzyć domowy i rodzinny przepis w swoim domu bez większych umiejętności. Zachowaj proporcje podane w naszej recepturze i nie zapomnij o cennych wskazówkach! 

Przepis na soczyste kotlety mielone 

Chcesz zrobić mielone, które z powodzeniem dorównają tym robionym przez babcię lub mamę? Świetnie się składa, bo mamy dla ciebie przepis na najlepsze kotlety mielone, które zachwycą smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są dobrej jakości produkty oraz kilka prostych, ale nieoczywistych składników. 

W tym przepisie bazą jest mięso mielone wieprzowo-wołowe. To idealne połączenie. Kotlety nie rozpadają się po usmażeniu, są zwarte, a do tego bardzo soczyste i delikatne. Mięso ma też świetny smak, więc nie wymaga wielu przypraw, aby go podkreślić. Najlepiej, kiedy ma odrobinę tłuszczu.  

Dodatek podsmażonej cebulki, czosnku, śmietany i musztardy sprawia, że kotlety są wilgotne. Nie zapomnij też o bułce kajzerce namoczonej w mleku – to kwintesencja domowego i klasycznego smaku obłędnych kotletów mielonych znanych z dzieciństwa. Obtoczenie w bułce tartej przed smażeniem nadaje im klasyczną, złocistą skórkę, której trudno się oprzeć. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie składniki przygotować do kotletów mielonych? 

Przede wszystkim, aby zrobić dobre kotlety mielone, wybierz dobrej jakości mięso i zmiel je samodzielnie. Dzięki temu będziesz mieć pewność, co dodajesz do mięsnej masy. Kajzerka namoczona w mleku pełni funkcję spulchniacza – sprawia, że domowe kotlety mielone są miękkie i wilgotne, a jednocześnie niezbite. Mleko dodatkowo wzbogaca smak, ale nie można go dodawać zbyt dużo. Wtedy przepis na mielone kotlety może nie wyjść tak udany.  

W naszej recepturze nie mogło zabraknąć jajek jako spoiwo wiążące wszystkie składniki masy oraz podsmażonej cebuli i czosnku, dodających aromatu. Wśród mniej oczywistych składników są musztarda oraz śmietana. Podkręcają one smak, balansując między pikanterią a delikatnością. Wybierz musztardę sarepską albo dijon. Jeśli chodzi o śmietanę, najlepiej sprawdzi się gęsta 12 albo 18%.  

Do obtaczania wybierz tradycyjną bułkę tartą, która tworzy chrupiącą skorupkę. Jeśli chcesz, możesz odłożyć połowę jej porcji i dodać tarty parmezan. Taki nieoczywisty składnik sprawi, że na nowo odkryjesz przepis na mielone kotlety. Do smażenia użyj oleju rzepakowego, ale masło albo smalec też będą tu dobrym wyborem.  

Jak zrobić dobre kotlety mielone? 

Aby soczyste kotlety mielone zachwyciły ciebie i bliskich smakiem, sekret ich przygotowania tkwi w szczegółach. Przede wszystkim dokładnie wyrabiaj masę mięsną, najlepiej przez kilka minut, aż zacznie się lekko kleić. Dodając bułkę namoczoną w mleku, powinna być odciśnięta, ale wciąż wyraźnie mokra. Cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie tłuszczu, nie dodawaj ich surowych do masy. Kiedy już całość będzie gotowa, odpowiednio formuj kotlety. Nie rób ich za dużych, ani za grubych. Wtedy w środku mogą pozostać surowe. Wystarczy 2 centymetry grubości. Przed smażeniem dobrze jest uformowane kotlety mielone na chwilę schłodzić – dzięki temu zachowają kształt i łatwiej się usmażą na złoty kolor. 

Jak długo smażyć kotlety mielone? 

Aby kotlety mielone wyszły obłędne, soczyste i miały chrupiącą skórkę, dobrze rozgrzej olej. Na dużym ogniu smaż je około minuty z każdej strony, aby mięso się zamknęło i zarumieniło. Wtedy zmniejsz moc palnika i zostaw kotlety mielone na około 5 minut z każdej strony. Zbyt niska temperatura oleju sprawi, że mięso nasiąknie tłuszczem. Z kolei za mocno rozgrzany tłuszcz przez długi czas sprawi, że skórka będzie spalona, a w środku masa może być jeszcze surowa. 

Jak doprawić obłędne kotlety mielone? 

Jeśli jeszcze zastanawiasz się, jak zrobić dobre kotlety mielone, to użyj do tego prostych przypraw. Wystarczy sól, świeżo mielony pieprz i duża szczypta majeranku. Aby lekko podkreślić smak mięsa wieprzowego i wołowego, doskonale będzie pasować papryka słodka mielona oraz delikatna natka pietruszki. Zamiast świeżego czosnku, możesz dodać również czosnek granulowany. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Rewanż Synowej

Ciasta Ciasto Rewanż Synowej

Ciasto Rewanż Synowej to efekt eksperymentu. Pewna synowa postanowiła przygot...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15949

do 30 min 30 min
16
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 29056

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1063765

> 60 min >60 min
2437
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16369

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 16201

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4948

do 60 min 60 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Rewanż Synowej

Ciasta Ciasto Rewanż Synowej

Ciasto Rewanż Synowej to efekt eksperymentu. Pewna synowa postanowiła przygot...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 15949

do 30 min 30 min
16
smaker
smaker
Dania główne

Kurczak po kozacku

Dania główne Kurczak po kozacku

Kurczak po kozacku to pomysł na bardzo szybki i jakże smaczny obiad. Do jego...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 29056

do 30 min 30 min
35

Przepis dnia

SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Pieczywo

Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Pieczywo Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy.

Jeśli kochasz pieczywo czosnkowe jak ja to uwierz mi, że jest to najlepszy ch...

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano
  • Rozmaryn
  • Chleby

Odsłon: 1063765

> 60 min >60 min
2437
GREGORHSPEED
GREGORHSPEED
Dodatki

Pieczarki duszone z cebulą

Dodatki Pieczarki duszone z cebulą

Świetny dodatek do ziemniaków ,kasz czy makaronu. Zamiast cebuli użyć można p...

  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 16369

do 30 min 30 min
32
smaker
smaker
Ciasta

Przepis na pierniczki toruńskie

Ciasta Przepis na pierniczki toruńskie

Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...

  • Boże Narodzenie
  • Walentynki
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Ciasta
  • Ciastka

Odsłon: 16201

do 60 min 60 min
21

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Sernik rabarbarowy

Ciasta Sernik rabarbarowy

Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...

Odsłon: 4948

do 60 min 60 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Kotlety mielone
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 kajzerka
  • 100 ml mleka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • duża szczypta majeranku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Kajzerkę namocz w mleku, a następnie delikatnie ją odciśnij z nadmiaru płynu. Przełóż bułkę do dużej misy.

2

Do namoczonej kajzerki dodaj mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, śmietanę oraz przyprawy.

3

Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na mocno rumiany kolor na niedużej ilości oleju. Gdy lekko przestygnie, dodaj ją wraz tłuszczem do mięsa.

4

Jeśli chcesz zrobić najlepsze kotlety mielone, pamiętaj o odpowiednim wyrobieniu masy. Najlepiej zrobić to ręcznie, tak aby jednocześnie lekko napowietrzyć mięso i zyskać pewność, że wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

Z wyrobionej masy uformuj kotlety. Z tej ilości mięsa powinno wyjść około 6-8 sztuk (w zależności od ich wielkości). Każdego kotleta obtocz w bułce tartej, a następnie natychmiast smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, ponieważ kotlety spalą się z wierzchu, a pozostaną surowe wewnątrz.

6

Tak przygotowane kotlety mielone podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki