Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak upiec domowy chleb owsiany na zakwasie? To proste. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ najlepsze jest pieczywo poddane długiemu procesowi fermentacji.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 88
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 240
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3295
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 88
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 240
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3295
Składniki
Przygotuj zakwas owsiany. Połącz około 50 g mąki owsianej z 2 łyżeczkami kwasu z kiszonki (np. z ogórków kiszonych) i 1 łyżeczką cukru. Dodaj tyle letniej wody (wymieszaj), by zakwas miał konsystencję gęstej śmietany. Przykryj naczynie bawełnianą ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce. Przez kolejnych 5 dni codziennie dodawaj do zakwasu 2-3 łyżki mąki owsianej i tyle samo letniej wody. Przechowuj wciąż w ciepłym miejscu pod przykryciem.
Ostatniego dnia „dokarm” zakwas na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb. Gdy będziesz przystępować do pracy, odmierz 300 g. Resztę zakwasu przelej do wyparzonego słoika i odstaw do lodówki – będzie bazą na kolejne chleby.
Do 300 g zakwasu dodaj obie mąki, sól, cukier i wodę gazowaną. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem (z bawełnianej ściereczki) w ciepłe miejsce na całą noc. Na drugi dzień przełóż ciasto do natłuszczonej formy i odstaw jeszcze na kilka godzin w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto nakrój z wierchu ostrym nożem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Na dnie piekarnika umieść naczynie żaroodporne wypełnione wodą – dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Piecz przez około 40-50 minut. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C. Po upieczeniu wystudź chleb na kratce.