Z tego artykułu dowiesz się:
- Z czego robi się chleb?
- Czy chleb jest zdrowy?
- Jak piec chleb?
- Jak studzić chleb po pieczeniu?
- Jak upiec dobry chleb?
- Jak upiec chleb w domu? (przepisy)
Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych, który zjadamy praktycznie codziennie. Na jego bazie powstają przecież najlepsze kanapki i wyśmienity dodatek do zup, czyli grzanki. Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak upiec dobry chleb? Choć aromatyczne pieczywo kupimy także w sklepie, to warto choć raz spróbować przyrządzić własne.
Z czego robi się chleb?
Przepisów na chleb jest naprawdę wiele. Wyróżniamy trzy główne rodzaje pieczywa: pszenne, żytnie i mieszane. Możesz jednak za pomocą dodatków całkowicie zmienić jego smak i konsystencję. Co powiesz na chlebek bananowy, cynamonowy, orkiszowy albo razowy? Wszystko zależy od twojego gustu.
Podstawowymi składnikami chleba są mąka (pszenna lub żytnia), woda, sól i potrzebne do fermentacji: zakwas lub drożdże.
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!
Czy chleb jest zdrowy?
Czy warto jeść chleb? Czy pieczywo tuczy? I czy w ogóle jest zdrowe? Warto podkreślić, że chleb ma cenne wartości odżywcze, ale niektóre jego rodzaje są korzystniejsze dla zdrowia i takie właśnie powinniśmy wybierać.
W codziennej, zbilansowanej diecie nie powinniśmy pomijać składników, które dostarczają nam energii. Pieczywo to świetne źródło węglowodanów odpowiadających za odżywienie organizmu na cały dzień. Dzięki niemu wesprzemy mózg i ciało, aby sprawniej funkcjonowało i miało siłę do działania.
Chleb, szczególnie ten na zakwasie, pozytywnie wpływa na zdrowie jelit. Pieczywo jest bogate w błonnik, który pomaga w prawidłowej pracy układu pokarmowego i trawiennego. Ponadto, zawiera również łatwo przyswajalne dla człowieka białko, które odpowiada za budowę tkanek.
Pieczywo zawiera aminokwasy, witaminy E oraz z grupy B, żelazo, potas czy cynk. Więcej wartościowych dla zdrowia elementów znajdziemy w ciemnym pieczywie.
Chleb zapewnia uczucie sytości, dlatego czasami wystarczy zjeść zaledwie kromkę czy dwie, by czuć się najedzonym. Jeśli dbamy o linię, to powinniśmy unikać raczej kalorycznych dodatków, takich jak dżem czy majonez, a nie pieczywa. Tym bardziej że zawarty w chlebie błonnik przyspiesza metabolizm.
W jakiej temperaturze i jak długo piec chleb?
Nietrudno się domyślić, że wszystko zależy od pieczywa i konkretnego przepisu.
Chleb na drożdżach najlepiej piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni. Jeśli zależy ci na chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu chleba, możesz ustawić piekarnik na tryb parowania lub włożyć obok bochenka miskę z wodą.
Chleb na zakwasie można piec kilkuetapowo. Zacznij piec w 220 stopniach, a po ok. 10 minutach obniż do 200 stopni. Po upływie kolejnych 10 minut zmniejsz do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
Jak studzić chleb po pieczeniu?
Co zrobić z upieczonym, ale jeszcze gorącym bochenkiem? Choć chciałoby się go schrupać, polecamy wystudzić go w koszyczku lub na kratce kuchennej. Ważne, żeby miał czas na odparowanie. Gdy już przestanie parować, przykryj go ściereczką i odstaw na kilka godzin w raczej ciepłym miejscu (ok. 3-4 godzin). W tym czasie można spryskać chleb wodą - zapewni to miękką, ale chrupiącą skórkę.
Zobacz: Chlebek bananowy
Jak upiec dobry, swojski chleb?
Skoro znasz już podstawowe składniki i sposoby wypiekania, to warto przejść do sedna - przepisu na to, jak upiec dobry chleb. Poniżej znajdziesz receptury na chleb na drożdżach i chleb bez drożdży, a także przepisy użytkowników m.in. na pyszny chleb bezglutenowy, bananowy i orkiszowy.
Chleb na drożdżach
Do średniej wielkości miski włóż 30 gramów pokruszonych świeżych drożdży i dodaj trzy łyżeczki cukru, łyżkę mąki pszennej i 50 ml letniej wody. Wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie, do oddzielnej, większej miski wsyp 550 gramów przesianej mąki pszennej, 2 łyżki miękkiego masła, 300 ml letniej wody, łyżkę soli i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Ponownie krótko zagniatamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy na ciasto (keksówki). Wierzch chleba smarujemy pędzelkiem zamoczonym w wodzie (dzięki czemu skórka będzie chrupiąca, ale miękka). Odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Nacinamy wierzch chleba nożem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pamiętaj, aby ustawić tryb parowania albo włożyć piętro niżej naczynie z wodą, która będzie parować pod wpływem wysokiej temperatury.
Chleb bez drożdży
Do większej miski wsyp dwie i pół szklanki mąki pszennej i dodaj: trzy łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, łyżeczkę soli, trzy łyżki oleju oraz 500 ml letniej wody. Dobrze wyrób. Ciasto powinno być elastyczne, ale raczej miękkie i rzadkie. Jeśli jest zbyt zbite, dodaj łyżkę wody.
Formę na ciasto (keksówkę) wysmaruj masłem i przełóż do niej masę. Możesz posypać chleb dowolnymi ziarnami do smaku - polecamy nasiona dyni czy słonecznika, sezam lub czarnuszkę. Tak przygotowane, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 50 minut.
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na dobry chleb, wypróbuj receptur naszych użytkowników. To prawdziwi mistrzowie w wypiekaniu tradycyjnego pieczywa:
1. Szybki i prosty chleb orkiszowy
Zobacz przepisJak zrobić domowy chleb orkiszowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Chleb na maślance
Zobacz przepisJak zrobić chleb na maślance? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Chleb z mąki gryczanej bezglutenowy
Zobacz przepisChleb z mąki gryczanej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Razowy chleb ze słonecznikiem
Zobacz przepisRazowy chleb ze słonecznikiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Chleb bez drożdży i bez zakwasu - antyczny przepis
Zobacz przepisAntyczny przepis na chleb bez drożdży i bez zakwasu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Chleb orkiszowy pełnoziarnisty
Zobacz przepisJak upiec chleb orkiszowy pełnoziarnisty? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Domowy chleb bez drożdży, bez zakwasu, bez wyrastania
Zobacz przepisJak upiec chleb w domu? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Gryczany chleb bezglutenowy
Zobacz przepisGryczany chleb bezglutenowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Chlebek bananowy
Zobacz przepisJak upiec chlebek bananowy? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci
Zobacz przepisJak upiec tradycyjny, staropolski chleb? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Wojna Rosja-Ukraina. Śledź relację na żywo »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Nasiona chia - starożytny sposób na zdrowie »
Olejek z kurkumy. Koi nerwy, łagodzi ból, leczy trądzik i łupież »