Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny chleb bezglutenowy. Składniki na formę o wymiarach ok. 30 x 10 cm
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1780
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 52
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 116
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 285
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1780
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 52
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 116
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 285
Składniki
Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.
W większej misce połącz suche składniki: bezglutenową mąkę gryczaną skrobię bezglutenową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, siemię lniane, pestki i sól drożdże – pamiętaj, by nie sypać ich bezpośrednio na sól. Wymieszaj łyżką składniki.
W drugiej misce zmieszaj maślankę, jajka i sok z cytryny. Płynne składniki dodaj do suchych i wymieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Nie mieszaj zbyt długo – tylko do połączenia składników. Powstanie dość luźna masa. Przelej ją do keksówki i wstaw do piekarnika na około 45-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj patyczkiem, czy chleb jest gotowy. Wyjmij formę z piekarnika, chleb studź na metalowej kratce. Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w bawełnianej lub lnianej ściereczce lub w lnianym worku do pieczywa – ale nie w folii. Smacznego.