Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chlebek do zrobienia w 5 min. Przepis przyda nam się gdy skończyły nam się drożdże lub zakwas chlebowy.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358430
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 221
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 358430
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 221
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jogurt, sól, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka i ponownie mieszamy. Ciasto odstawiamy na pół godziny aby gluten zaczął pracować. Piekarnik nastawiamy na 200 st. Keksowkę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie smarujemy olejem, przekładmy ciasto do keksówki i wyrównujemy. Chlebek wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 min. Gorący wyjmujemy z foremki i zawijamy w ściereczkę aby skórka zmiękła a chlebek był wilgotny i nie wysechł za szybko. Zawinięty w ściereczkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego.