Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-04-2020
W czasach antycznych to tylko taki chleb piekli , gdyż nie znali jak działają drożdże. Ten chleb jest lekko strawny dla osób ,które nie tolerują drożdży. wymaga trochę czasu zanim znajdzie się w piekarniku, ale co się nie robi dla zdrowia. Chleb jest miękki w środku z lekko chrupiącą skórką. Zapraszam na filmik na mój kanał kulinarny na youtube-Mangiare u Ewki Zobaczysz krok po kroku jak go robiłam.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1220
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1220
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 103
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1030
Składniki
Do dużej miski wlej cześć letniej wody czyli 190 ml i wsyp całą mąkę co masz przygotowaną. Łyżką zamieszaj kilka razy, aby woda połączyła się mąką. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na 40 minut.
Po 40 minutach ,do mąki wlewamy resztę wody z rozpuszczoną w niej solą.
Zarabiamy ciasto tak długo , aż będzie nam odchodzić od rąk i miski. Przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 godzin. Najlepiej takie ciasto przygotować wieczorem.
Tak wygląda ciasto na chleb po 22 godzinach ,bo tyle stało u mnie.
Po 22 godzinach ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką. Składamy ciasto 3 razy i wkładamy do foremki na chleb. Ja użyłam keksówki o wymiarach 16 na 35. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w cieple miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto na chleb po godzinie .
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni funkcja góra, dół i wstawiamy wyrośnięty chleb do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. PAMIĘTAJK KAŻDY PIEKARNIK INACZEJ PIECZE. Czas pieczenia wówczas może się wydłużyć lub skrócić i kilka minut. Chleb musi być upieczony ,gdyż inaczej będzie zakalec. Rada-do piekarnika w momencie jak będziemy go nagrzewać wstaw naczynie z gorącą wodą wówczas skórka chleba będzie chrupiąca. Zapraszam Cię na mój kanał do obejrzenia tego filmu i na inne super przepisy z mojej kuchni włoskiej. Miłego oglądania.
Chleb po upieczeniu.