Nie wyobrażam sobie bez niego życia. Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Chleb domowy i pachnący z chrupiącą skórką jak u babci.
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- świeże drożdże 25 g
- masło 20 g
- woda letnia 250 ml
- sól 1 i pół
- cukier 1 łyżeczka
Składniki
- mąka pszenna 500 g
- świeże drożdże 25 g
- masło 20 g
- woda letnia 250 ml
- sól 1 i pół
- cukier 1 łyżeczka

Etapy przygotowania
Drożdże utrzeć z cukrem dodać 50ml letniej wody i 1 łyżkę mąki wszystko zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut

Zaczyn dodać do mąki ,zamieszać drewnianą łyżką następnie dodać wodę i rozpuszczoną w niej solą, wlać rozpuszczone letnie masło i wszystko zamieszać łyżką . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
Ciasto zagniatamy w misce a następnie wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze tak zarabiamy , aż się stanie gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto formujemy jak bochenek chleba i kładziemy na posypana mąką brytwankę przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do podwojenia.

Wyrośnięty chlebek smarujemy wodą.

Nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni ,funkcja góra ,dół i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 35 minut. Pieczemy na środkowej półce.

Upieczony chleb przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jest pyszny miękki e środku a na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Polecam gdyż najzdrowsze pieczywo jest jak sami osobiście upieczemy. Zapraszam na mój kanał na inne wypieki. Zapraszam do obejrzenia filmiku.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2143

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 339

Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
- Wielkanoc
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 764
Ostatnio komentowane przepisy

Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2143

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 339

Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
- Wielkanoc
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Nabiał
- Jajka
- Mleko
- Ciasta
- Kremy
- Dżemy
- Rogaliki
Odsłon: 764



Składniki
- mąka pszenna 500 g
- świeże drożdże 25 g
- masło 20 g
- woda letnia 250 ml
- sól 1 i pół
- cukier 1 łyżeczka
Drożdże utrzeć z cukrem dodać 50ml letniej wody i 1 łyżkę mąki wszystko zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut
Zaczyn dodać do mąki ,zamieszać drewnianą łyżką następnie dodać wodę i rozpuszczoną w niej solą, wlać rozpuszczone letnie masło i wszystko zamieszać łyżką . Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
Ciasto zagniatamy w misce a następnie wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze tak zarabiamy , aż się stanie gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto formujemy jak bochenek chleba i kładziemy na posypana mąką brytwankę przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do podwojenia.
Wyrośnięty chlebek smarujemy wodą.
Nacinamy ostrym nożem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni ,funkcja góra ,dół i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 35 minut. Pieczemy na środkowej półce.
Upieczony chleb przekładamy na kratkę i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Jest pyszny miękki e środku a na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Polecam gdyż najzdrowsze pieczywo jest jak sami osobiście upieczemy. Zapraszam na mój kanał na inne wypieki. Zapraszam do obejrzenia filmiku.
Super!
Pyszotka:)