Chleb bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przepis jest bardzo prosty a chleb smakuje najlepiej jeśli wykorzystamy mocno dojrzałe banany. Jak dodatek proponujemy orzechy włoskie ale można również wykorzystać inne bakalie. Więcej na blogu.
Chlebek bananowy
Składniki
- 240 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 3 dojrzałe banany
- 80 gramów masła
- 120 gramów cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- ew dodatkowo 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich należy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Składniki
- 240 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 3 dojrzałe banany
- 80 gramów masła
- 120 gramów cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- ew dodatkowo 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich należy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Potrzebne przybory kuchenne
mikser
Etapy przygotowania
• Masło roztapianym w mikrofali i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami (najlepiej robić to widelcem) • Do osobnej miski dodajemy cukier oraz jajko, ubijamy na puszystą masę i przelewamy do rozgniecionych bananów • Mąkę, sodę oraz sól mieszamy razem a następnie dodajemy do miski z bananami powoli mieszając • Ew. dodatkowo orzechy włosie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowego ciasta

• Ciasto wylewamy na formę do pieczenia (smarujemy masłem tylko spód) • Chleb pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu • Pod koniec pieczenia sprawdzamy chleb wbijając patyczek, jeśli jest suchy to znaczy że chleb jest gotowy • Przed krojeniem pozwalamy aby chleb ostygnął przez około 15 minut

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 139
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 2807
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 139
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 2807



Składniki
- 240 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 3 dojrzałe banany
- 80 gramów masła
- 120 gramów cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- ew dodatkowo 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich należy dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
• Masło roztapianym w mikrofali i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami (najlepiej robić to widelcem) • Do osobnej miski dodajemy cukier oraz jajko, ubijamy na puszystą masę i przelewamy do rozgniecionych bananów • Mąkę, sodę oraz sól mieszamy razem a następnie dodajemy do miski z bananami powoli mieszając • Ew. dodatkowo orzechy włosie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowego ciasta
• Ciasto wylewamy na formę do pieczenia (smarujemy masłem tylko spód) • Chleb pieczemy przez około 55 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu • Pod koniec pieczenia sprawdzamy chleb wbijając patyczek, jeśli jest suchy to znaczy że chleb jest gotowy • Przed krojeniem pozwalamy aby chleb ostygnął przez około 15 minut
Pyszny dawno nie piekłam.