Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Pieczywo
  • Chleb na zakwasie – przepis babci
  • Pieczywo
  • Przepis na

Chleb na zakwasie – przepis babci

04.07.2025 Odsłon: 47262
5.0 (57 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Prawdziwy chleb na zakwasie nie musi być trudny w przygotowaniu. Nie wymaga nawet długotrwałego wyrabiania. Wystarczy, że zaczniesz go przygotowywać dzień wcześniej, a na śniadanie skosztujesz wyjątkowego pieczywa własnego wyrobu. Idealnie smakuje do wędlin, serów, pasztetów, a nawet z samym masłem.  

Pyszny chleb na zakwasie – przepis babci 

Ten przepis to prawdziwy powrót do dzieciństwa. Chleb na zakwasie według przepisu babci jest dowodem na to, że nie trzeba wielu składników, specjalnego sprzętu ani skomplikowanych umiejętności, aby mieć w domu świeże pieczywo. Możesz je przygotować dzień wcześniej. Kolejnego ranka będzie smakować równie wyśmienicie, kiedy będziesz sobie robić kanapki na śniadanie. Chleb na zakwasie jest też idealnym dodatkiem do dań mięsnych, gulaszu warzywnego, leczo czy też gęstych zup krem.  

Na pewno chleb na zakwasie wymaga dużej cierpliwości i czasu. Ale to właśnie dlatego zyskuje niepowtarzalny smak. Naturalne przygotowanie aktywnego zakwasu i powolne wyrastanie nadają pieczywu głęboki smak. Chleb ma też charakterystyczną, lekko kwaskowatą nutę. Zaskoczy cię też swoją świeżością. Długo zachowuje swoją chrupiącą skórkę i miękki środek, dlatego możesz go przygotować z wyprzedzeniem na pyszne śniadanie czy kolację.  

Pieczenie chleba na zakwasie to też coś więcej niż kulinarna przygoda. Przepis babci to powrót do tradycyjnych metod pieczenia, sprawdzonych składników i niepowtarzalnego aromatu, o który trudno w pieczywie zakupionym w supermarkecie.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakich składników potrzebujesz do chleba na zakwasie? 

Przede wszystkim pieczenie chleba na zakwasie rozpocznij od przygotowania składników. Aktywny zakwas to absolutna podstawa. Nadaje pieczywu głęboką, lekko kwaskowatą nutę, która rozwija się wraz z czasem fermentacji. To właśnie ten charakterystyczny smak sprawia, że nie potrzebujesz wielu dodatków do chleba na zakwasie. Przepis babci obejmuje mąkę chlebową.  

Możesz wybrać pszenny typ 750, który jest najpopularniejszy do domowych wypieków. Dobrze sprawdza się też do chleba pszenno-żytniego. Jeśli masz ochotę, użyj mąki żytniej razowej typu 2000, która jest ciemna, gruboziarnista i bogata w cenne składniki odżywcze. Do przepisu na chleb na zakwasie przyda ci się też dobrej jakości oliwa z oliwek, ciepła woda i sól. Dodatkowo miej pod ręką mąkę do podsypania.  

Wszystkie te składniki sprawią, że będziesz mieć świeże pieczywo o charakterystycznym smaku. Dodatkowo, w czasie pieczenia cały dom wypełnia się niepowtarzalnym aromatem, który przywodzi na myśl dzieciństwo. 

Jak długo powinien wyrastać chleb na zakwasie według przepisu babci? 

W przeciwieństwie do chleba drożdżowego, który wyrasta szybko i intensywnie, zakwas działa powoli. Właśnie dlatego przyda się odrobina cierpliwości. Po połączeniu składników, daj mu czas. Uformuj kulę, umieść ją w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na minimum 3 godziny, chociaż najlepiej, aby było to 12 godzin. Wszystko zależy też od aktualnych warunków. Latem, przy ciepłej pogodzie, ciasto może podwoić objętość już po 3-5 godzinach. Zimą, gdy w kuchni jest chłodniej, ten proces może potrwać 10-12 godzin. 

Ciasto najlepiej wyrasta w temperaturze około 22-26°C. W takich warunkach proces fermentacji przebiega równomiernie. Jeśli w kuchni jest chłodniej, możesz postawić miskę obok ciepłego kaloryfera albo wewnątrz piekarnika z włączoną lampką. Ciasto powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.  

Chleb na zakwasie według przepisu babci – warto czekać! 

Chleb na zakwasie dłużej zachowuje świeżość i miękkość, nawet bez dodatku chemicznych polepszaczy. To zasługa naturalnych kwasów powstających w czasie fermentacji. Zapobiegają one szybkiemu wysychaniu i rozwojowi pleśni. Bochenek może leżeć przez kilka dni i wciąż smakować wyśmienicie. 

Nic nie daje też takiej radości w kuchni jak samodzielnie upieczony chleb, który smakuje i pachnie znacznie lepiej niż z niejednej piekarni czy marketu. Pieczenie chleba na zakwasie może być też fascynujące, bo za każdym razem może mieć inny kształt albo smak dzięki innemu rodzajowi mąki.  

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126710

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 664

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15265

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5790

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27516

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 778

do 30 min 30 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 126710

> 60 min >60 min
283
Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 664

do 60 min 60 min
1
Camilla24
Camilla24
Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Ciasta Ciasto ze śliwkami

pyszne i proste ciasto ze sliwkami

  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 15265

> 60 min >60 min
34
Martuś29
Martuś29
Desery

szybkie ciasto bananowe

Desery szybkie ciasto bananowe

najlepiej smakuje z polewą mleczna

  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta

Odsłon: 5790

do 15 min 15 min
8
Anika1
Anika1
Dania główne

Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Dania główne Golonka pieczona w piwie na kiszonej kapuście

Mężczyźni uwielbiają golonkę, więc gości ona u nas w domu od czasu do czasu...

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 27516

> 60 min >60 min
38
agafia
agafia
Zupy

mocno koperkowa zupa z kalarepki

Zupy mocno koperkowa zupa z kalarepki

kalarepka + koperek = duet doskonały

  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 778

do 30 min 30 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Pieczywo
Smaker
Chleb na zakwasie – przepis babci
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 250 g ciepłej wody
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 500 g mąki chlebowej
  • 10 g soli
Dodatkowo
  • mąka do podsypania
Sposób przygotowania:
1

W misce połącz ze sobą wodę, zakwas i oliwę z oliwek. Dodaj mąkę i sól. Mieszaj rękoma aż suche składniki całkowicie się wchłoną. Przykryj miskę folią i pozostaw na 30 minut. Następnie uformuj kulę i odstaw na kolejne 3-12 godzin, do podwojenia swojej objętości. Czas wyrastania zależy od temperatury w pomieszczeniu i specyfiki środowiska. Po 30 minutach wyrastania możesz wykonać serię rozciągania i składania ciasta, aby wzmocnić ciasto.

2

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na lekko podsypany mąką blat. Zaczynając od góry, złóż ciasto do środka i lekko obróć. Powtórz takie składanie do wewnątrz aż zatoczysz pełne koło.

3

Wnętrze piekarnika holenderskiego lub żeliwnego garnka wysyp mąką kukurydzianą lub wyłóż papierem pergaminowym. Przełóż do niego uformowany bochenek i pozostaw na 3-60 minut. Na środku ciasta wykonaj nacięcie ostrym nożem o długości minimum 5-8 cm.

4

Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza. Włóż do niego przykryty garnek z chlebem i piecz go przez ok. 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 40 minut lub do wyraźnego zezłocenia skórki.

5

Na 10 minut przed końcem pieczenia uchyl drzwiczki piekarnika, dzięki czemu skórka będzie chrupiąca.

6

Gotowy chleb na zakwasie wyjmij i studź na kratce przez ok. 60 minut przed krojeniem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki