Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo to bardzo klasyczny „gulasz” z papryki i cukinii, będący jednym z najpopularniejszych dań kuchni wegetariańskiej. Tradycyjnie pochodzi z Węgier, dokładniej z północnej ich części. Pierwotnie było to danie przeznaczone dla szlachty. Dzisiaj leczo jest u nas tak popularne, że przez niektórych jest uważane nawet za polską potrawę. Nie da się ukryć, że z pewnością jest to świetna propozycja na letni lunch lub kolację. Leczo jest mocno pomidorowe i paprykowe, z rozpływającą się w ustach cukinią i delikatną nutką ostrości.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 311
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 460
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1170
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 311
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1438
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 460
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1170
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę przez 2-3 minuty, do zeszklenia. Oba rodzaje papryki umyj i pokrój w dość dużą kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Cukinię umyj i pokrój na kawałki – małą w plasterki, a większą w półplasterki. Przełóż ją także na patelnię.
Dopraw leczo do smaku wszystkimi przyprawami i smaż jeszcze przez ok. 4 minuty. Zawartość patelni przenieś do dużego garnka. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory i wodę. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut. Leczo podawaj na ciepło, z dodatkiem chleba.