Spis treści:
Sałatki odchudzające to doskonały wybór dla osób, które chcą skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, nie rezygnując przy tym ze smacznych i sycących posiłków. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, takim jak świeże warzywa, owoce, białko i zdrowe tłuszcze, sałatki te są lekkie, ale i bardzo pożywne.
Takie sałatki nie tylko wspierają proces odchudzania, ale także przyczyniają się do poprawy zdrowia, zwiększając poziom energii i poprawiając samopoczucie. To doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, które pozwolą na stopniowe, ale trwałe pozbywanie się nadmiaru kilogramów.
Sprawdź także: Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis
Jakie sałatki jeść na diecie?
Wybór sałatek na diecie może stanowić wyzwanie, ale odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że posiłki stają się zarówno smaczne, jak i pożywne. Jeśli zastanawiacie się, jaka dieta jest najlepsza na odchudzanie, warto postawić na te sałatki, które są bogate w błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze, ale jednocześnie ubogie w kalorie. Zatem jakie sałatki jeść na diecie? Doskonałym wyborem będą te, które zawierają świeże warzywa. Możecie je połączyć z awokado, które dostarczy zdrowych tłuszczy, ale pamiętajcie, by nie przesadzać z ilościami.
Warto dodać do takich sałatek owoce, jak truskawki czy mango, które wzbogacą danie o naturalną słodycz bez zbędnych kalorii. Ważnym składnikiem mogą być także orzechy czy nasiona, ale należy pamiętać o umiarze, ponieważ są kaloryczne.
Do przygotowania dressingów warto używać oliwy z oliwek, cytryny oraz miodu lub syropu z agawy, aby nadać sałatce słodkawy smak, nie dodając przy tym zbyt wielu kalorii. Wybierajcie sałatki, które zawierają także białko – np. w postaci mozzarelli, drobiu, nasion strączkowych czy jogurtu naturalnego, które wspomogą uczucie sytości.
Sałatki odchudzające – przepisy
Poznaj przepyszne sałatki odchudzające. Przepisy, które przygotowaliśmy, są doskonałym rozwiązaniem dla osób szukających lekkich, a zarazem pełnowartościowych posiłków.
Meksykańska sałatka z quinoa
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
- 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa),
- bulion do ugotowania komosy,
- kilka liści sałaty,
- 1 szklanka kukurydzy,
- 1 awokado,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1 papryczka chili,
- świeża kolendra,
- 2 limonki,
- oliwa,
Jeśli korzystacie z suchej fasoli, namoczcie ją dzień wcześniej, a następnego dnia ugotujcie. Fasolkę z puszki wystarczy odcedzić. Komosę wsypcie do garnka i dokładnie wypłuczcie. Następnie odcedźcie, zalejcie bulionem tak, aby poziom płynu był około 1 cm ponad komosą. Przykryjcie garnek i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 15 minut, aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka. Limonkę pokrójcie na ćwiartki – odłóżcie 2 kawałki do podania, a z pozostałych wyciśnijcie sok. Ugotowaną komosę wymieszajcie z łyżką oliwy, łyżką soku z limonki oraz posiekaną kolendrą.
Na dno 2 miseczek lub głębokich talerzy (bądź bezpośrednio do lunchboxów) włóżcie posiekaną sałatę. Wokół niej ułóżcie komosę ryżową, ugotowaną fasolkę, kukurydzę oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado. Skropcie awokado sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Dodajcie pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka czerwoną cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę chili bez pestek. Całość polejcie mieszanką 2 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Udekorujcie kolendrą i włóżcie kawałek limonki. Przed jedzeniem wymieszajcie zawartość miseczek. Jeśli sałatkę przygotowujecie do natychmiastowego spożycia, nie musicie układać składników obok siebie – możecie je od razu wymieszać.
Sałatka z ciecierzycą
Składniki
- ok. 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 1 czerwona papryka,
- 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu),
- 1 łyżeczka płatków chili,
- mała szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/3 młodej cebuli,
- 1 pomidor,
- 3 łyżki posiekanego koperku,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- kilka listków mięty.
Ciecierzycę należy odcedzić, jeśli korzystacie z tej już ugotowanej lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę. Paprykę należy upiec w piekarniku pod grillem przez około 15 minut, aż jej skórka miejscami zacznie czernieć. Alternatywnie, paprykę można pokroić na 6 kawałków i grillować na patelni pod folią aluminiową przez około 20 minut, aż papryka zmięknie, a skórka lekko sczernieje. Następnie włóżcie ją do woreczka, odczekajcie 10 minut, po czym obierzcie ze skórki i pokrójcie na małą kosteczkę. Do salaterki wlejcie oliwę, dodajcie sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie składniki.
Dodajcie ugotowaną ciecierzycę, posiekaną zgrillowaną paprykę i drobno posiekaną cebulę. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Dodajcie go do sałatki. Na koniec dodajcie posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki oraz miętę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli chcecie, sałatkę można schłodzić w lodówce przed podaniem.
Sałatka z batatem
Składniki
- 1 batat (ok. 300 g),
- sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili i opcjonalnie gałązka rozmarynu,
- 50 g orzechów włoskich lub pekan,
- 1/2 owocu granatu,
- 1 awokado,
- 100 g rukoli,
- 1 łyżka musztardy miodowej,
- 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego,
- 1 łyżka oliwy extra vergine,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego.
Bataty należy obrać i pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i, jeśli używacie, gałązką rozmarynu. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie ułożóżcie na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczcie przez około 30 minut, aż bataty staną się miękkie. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajcie do batatów orzechy.
Granat należy wyłuskać z nasion. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kosteczkę. Na półmiskach wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać bataty z orzechami, pokrojone awokado oraz owoce granatu. Wymieszać składniki sosu i polać nim przygotowaną sałatkę.
Sałatka z figami, awokado i mozzarellą
Składniki
- 1 małe opakowanie rukoli,
- 2 świeże figi,
- 1 awokado,
- 1 kulka mozzarelli,
- 4 łyżki oliwy extra vergine,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 - 4 łyżki orzeszków pinii,
- Świeżo zmielony pieprz, sól morska, szczypiorek.
Rukolę należy opłukać i osuszyć, a następnie wyłożyć na 2 talerze. Dodać pokrojone na ósemki figi oraz obrane i pokrojone w plasterki awokado. Następnie dodać cząstki mozzarelli, a całość polać mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Orzeszki pinii podgrzać na patelni, aż lekko się zrumienią, a następnie dodać je do sałatki. Posypać szczypiorkiem i doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatki odchudzające to sposób na pyszne i zdrowe posiłki, które wspierają proces odchudzania, jednocześnie dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Regularne spożywanie lekkich sałatek pełnych błonnika, witamin i białka pozwala na kontrolowanie wagi, nie rezygnując z satysfakcjonujących posiłków. Stawiając na takie sałatki, możecie nie tylko schudnąć, ale i poprawić swoje samopoczucie i zdrowie.
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać
Dieta dla cukrzyków. Co jeść, żeby cukier był w normie?
Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?