Sprawdzone przepisy na karnawał

To idealna propozycja dla każdego, kto chce poprawić swoją kondycję i pozbyć się zbędnych kilogramów. Sałatki odchudzające można przygotować na wiele sposobów. Sprawdź nasze pyszne i zdrowe propozycje.

Sałatki świetnie sprawdzają się na diecie odchudzającej | Fot.123RF/Picsel/robynmac

Spis treści:

Sałatki odchudzające to doskonały wybór dla osób, które chcą skutecznie zrzucić zbędne kilogramy, nie rezygnując przy tym ze smacznych i sycących posiłków. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom, takim jak świeże warzywa, owoce, białko i zdrowe tłuszcze, sałatki te są lekkie, ale i bardzo pożywne.  

Takie sałatki nie tylko wspierają proces odchudzania, ale także przyczyniają się do poprawy zdrowia, zwiększając poziom energii i poprawiając samopoczucie. To doskonały sposób na wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych, które pozwolą na stopniowe, ale trwałe pozbywanie się nadmiaru kilogramów. 

Sprawdź także: Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Jakie sałatki jeść na diecie?

Wybór sałatek na diecie może stanowić wyzwanie, ale odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że posiłki stają się zarówno smaczne, jak i pożywne. Jeśli zastanawiacie się, jaka dieta jest najlepsza na odchudzanie, warto postawić na te sałatki, które są bogate w błonnik, witaminy i zdrowe tłuszcze, ale jednocześnie ubogie w kalorie. Zatem jakie sałatki jeść na diecie? Doskonałym wyborem będą te, które zawierają świeże warzywa. Możecie je połączyć z awokado, które dostarczy zdrowych tłuszczy, ale pamiętajcie, by nie przesadzać z ilościami.

Warto dodać do takich sałatek owoce, jak truskawki czy mango, które wzbogacą danie o naturalną słodycz bez zbędnych kalorii. Ważnym składnikiem mogą być także orzechy czy nasiona, ale należy pamiętać o umiarze, ponieważ są kaloryczne. 

Do przygotowania dressingów warto używać oliwy z oliwek, cytryny oraz miodu lub syropu z agawy, aby nadać sałatce słodkawy smak, nie dodając przy tym zbyt wielu kalorii. Wybierajcie sałatki, które zawierają także białko – np. w postaci mozzarelli, drobiu, nasion strączkowych czy jogurtu naturalnego, które wspomogą uczucie sytości.  

Sałatki odchudzające przepisy 

Poznaj przepyszne sałatki odchudzające. Przepisy, które przygotowaliśmy, są doskonałym rozwiązaniem dla osób szukających lekkich, a zarazem pełnowartościowych posiłków.  

Meksykańska sałatka z quinoa 

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli, 
  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej (quinoa), 
  • bulion do ugotowania komosy, 
  • kilka liści sałaty, 
  • 1 szklanka kukurydzy, 
  • 1 awokado, 
  • 200 g pomidorków koktajlowych, 
  • 1/2 czerwonej cebuli, 
  • 1 papryczka chili, 
  • świeża kolendra, 
  • 2 limonki, 
  • oliwa, 

Jeśli korzystacie z suchej fasoli, namoczcie ją dzień wcześniej, a następnego dnia ugotujcie. Fasolkę z puszki wystarczy odcedzić. Komosę wsypcie do garnka i dokładnie wypłuczcie. Następnie odcedźcie, zalejcie bulionem tak, aby poziom płynu był około 1 cm ponad komosą. Przykryjcie garnek i zagotujcie. Zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 15 minut, aż komosa wchłonie cały płyn i będzie miękka. Limonkę pokrójcie na ćwiartki – odłóżcie 2 kawałki do podania, a z pozostałych wyciśnijcie sok. Ugotowaną komosę wymieszajcie z łyżką oliwy, łyżką soku z limonki oraz posiekaną kolendrą. 

Na dno 2 miseczek lub głębokich talerzy (bądź bezpośrednio do lunchboxów) włóżcie posiekaną sałatę. Wokół niej ułóżcie komosę ryżową, ugotowaną fasolkę, kukurydzę oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado. Skropcie awokado sokiem z limonki, aby nie ściemniało. Dodajcie pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną w piórka czerwoną cebulę oraz drobno posiekaną papryczkę chili bez pestek. Całość polejcie mieszanką 2 łyżek oliwy, 1 łyżki soku z limonki, soli i pieprzu. Udekorujcie kolendrą i włóżcie kawałek limonki. Przed jedzeniem wymieszajcie zawartość miseczek. Jeśli sałatkę przygotowujecie do natychmiastowego spożycia, nie musicie układać składników obok siebie – możecie je od razu wymieszać. 

Sałatka z ciecierzycą 

Składniki

  • ok. 400 g ugotowanej ciecierzycy, 
  • 1 czerwona papryka, 
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 3 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu), 
  • 1 łyżeczka płatków chili, 
  • mała szczypta soli, 
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1/3 młodej cebuli, 
  • 1 pomidor, 
  • 3 łyżki posiekanego koperku, 
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • kilka listków mięty. 

Ciecierzycę należy odcedzić, jeśli korzystacie z tej już ugotowanej lub ugotować wcześniej namoczoną suchą ciecierzycę. Paprykę należy upiec w piekarniku pod grillem przez około 15 minut, aż jej skórka miejscami zacznie czernieć. Alternatywnie, paprykę można pokroić na 6 kawałków i grillować na patelni pod folią aluminiową przez około 20 minut, aż papryka zmięknie, a skórka lekko sczernieje. Następnie włóżcie ją do woreczka, odczekajcie 10 minut, po czym obierzcie ze skórki i pokrójcie na małą kosteczkę. Do salaterki wlejcie oliwę, dodajcie sok z cytryny, kmin rzymski, płatki chili, sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszajcie składniki. 

Dodajcie ugotowaną ciecierzycę, posiekaną zgrillowaną paprykę i drobno posiekaną cebulę. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Dodajcie go do sałatki. Na koniec dodajcie posiekany koperek, szczypiorek, natkę pietruszki oraz miętę. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli chcecie, sałatkę można schłodzić w lodówce przed podaniem. 

Sałatka z batatem

Składniki

  • 1 batat (ok. 300 g), 
  • sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, szczypta płatków chili i opcjonalnie gałązka rozmarynu, 
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan, 
  • 1/2 owocu granatu, 
  • 1 awokado, 
  • 100 g rukoli, 
  • 1 łyżka musztardy miodowej, 
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego, 
  • 1 łyżka oliwy extra vergine, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżka octu ryżowego lub winnego. 

Bataty należy obrać i pokroić w kosteczkę. Skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem, płatkami chili i, jeśli używacie, gałązką rozmarynu. Wszystko dokładnie wymieszajcie, a następnie ułożóżcie na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczcie przez około 30 minut, aż bataty staną się miękkie. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodajcie do batatów orzechy. 

Granat należy wyłuskać z nasion. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kosteczkę. Na półmiskach wyłożyć rukolę, doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać bataty z orzechami, pokrojone awokado oraz owoce granatu. Wymieszać składniki sosu i polać nim przygotowaną sałatkę. 

Sałatka z figami, awokado i mozzarellą 

Składniki

  • 1 małe opakowanie rukoli, 
  • 2 świeże figi, 
  • 1 awokado, 
  • 1 kulka mozzarelli, 
  • 4 łyżki oliwy extra vergine, 
  • 2 łyżki płynnego miodu, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 2 - 4 łyżki orzeszków pinii, 
  • Świeżo zmielony pieprz, sól morska, szczypiorek. 

Rukolę należy opłukać i osuszyć, a następnie wyłożyć na 2 talerze. Dodać pokrojone na ósemki figi oraz obrane i pokrojone w plasterki awokado. Następnie dodać cząstki mozzarelli, a całość polać mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Orzeszki pinii podgrzać na patelni, aż lekko się zrumienią, a następnie dodać je do sałatki. Posypać szczypiorkiem i doprawić solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

Sałatki odchudzające to sposób na pyszne i zdrowe posiłki, które wspierają proces odchudzania, jednocześnie dostarczając organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Regularne spożywanie lekkich sałatek pełnych błonnika, witamin i białka pozwala na kontrolowanie wagi, nie rezygnując z satysfakcjonujących posiłków. Stawiając na takie sałatki, możecie nie tylko schudnąć, ale i poprawić swoje samopoczucie i zdrowie. 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Dieta dla cukrzyków. Co jeść, żeby cukier był w normie?

Jest lekkostrawny, bogaty w witaminę D, potas i cynk. Jak przygotować kuskus kukurydziany?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Sałatki Sałatka z tuńczyka

Dzisiaj proponuję coś na odpoczynek od mięsa, ale danie bardzo smaczne, szybk...

Odsłon: 5924

30 min
10

Polecane artykuły

Informacje Kasza jaglana - przepisy na słodko i słono

Kasza jaglana to uniwersalny składnik, który z powodzeniem można wykorzystać zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Dzięki neutralnemu smako...

8
Informacje Dieta planetarna. Zasady, zalety i wady, przykładowy jadłospis

Interesuje cię zrównoważony styl życia? Chcesz chronić planetę także poprzez zdrowe nawyki żywieniowe? Dieta planetarna to coś, co z pewnością cię...

1
Informacje Koktajle oczyszczające. Na dobre samopoczucie i zrzucenie zbędnych kilogramów

Koktajle oczyszczające coraz bardziej zyskują na popularności. Nie tylko wspomagają one detoksykację organizmu, ale również dostarczają witamin i m...

5
Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

84