Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane sosem czekoladowym. Nadają się na każdy posiłek w ciągu dnia. Są pyszne i sycące. Polecam spróbować! :)
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2872
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 302
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 75
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2872
Kiedy myślimy o swoich urodzinach, często chcemy zabłysnąć czymś wyjątkowym i...
Odsłon: 302
Składniki
Proponuję zacząć od przygotowania ciasta na naleśniki. Mąkę przesiać do miski. Dodać jedno całe jajka oraz dwa żółtka. Dodać szczyptę soli i gałkę. Po trochu dodawać mleko wraz z wodą i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Białka dodać do miski wraz z łyżką oleju. Całość delikatnie wymieszać na gładkie ciasto. Naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju na dużej patelni.
W trakcie smażenia możemy zacząć przygotowywać farsz. Rodzynki należy zalać przegotowaną, gorącą wodą i odstawić. Orzechy włoskie zmielić w melekserze na miał. W rondelku roztopić masło i zalać je mlekiem. Dodać zmielone orzechy, cukier puder oraz pastę waniliową, wymieszać. Powinna powstać nam gęsta masa. Rodzynki odcedzić i dodać je do farszu, wymieszać. Jeżeli uważamy, że masa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją nieco mlekiem. Ps. Pastę waniliową możemy zastąpić cukrem wanilinowym.
Sos proponuję zacząć od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. W tym czasie utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Tak, żeby masa jajeczna stała się niemal biała. Następnie zagotować mleko z dodatkiem łyżeczki mąki. Mąkę wymieszać dokładnie w mleku. Mlekiem z mąką zaparzać powoli utarte żółtka. Cały czas przy tym miksując. Do sosu dodać kakao oraz roztopioną czekoladę, wymieszać.
Na naleśniki nakładać farsz i zwijać je w ruloniki.
Naleśniki polać sosem i zajadać póki ciepłe. :) Smacznego! :)