Ewa_Gotuje

Najzdrowsze pasty kanapkowe. Doktor dietetyki podaje wyśmienite przepisy

Dlaczego warto jeść pasty kanapkowe? Okazuje się, że są nie tylko pyszne, ale również mogą wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Jeśli połączysz właściwe składniki, poprawisz swój wygląd i samopoczucie. Z czym robić pasty kanapkowe? Najlepsze przepisy zdradza popularny doktor dietetyki.

Z czym robić pasy kanapkowe? Odkryj najlepsze przepisy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Doktor dietetyki - Bartek Kulczyński - który wiedzą dzieli się na kanale edukacyjnym na portalu YouTube, wierzy, że poprzez zdrowy styl życia i wyłączenie z jadłospisu niektórych produktów, można poprawić jakość zdrowia. To wykładowca, autor licznych, krajowych i międzynarodowych publikacji naukowych oraz twórca artykułów popularnonaukowych o dietetyce. Na swoim kanale tłumaczy, dlaczego warto jeść pasty kanapkowe i podaje, z czym je zrobić, aby wyszły nie tylko pyszne, ale i zdrowe.

Sprawdź także: Zimowy koktajl odchudzający z aromatem. Lepszy niż kakao, bo znikają boczki

Dlaczego warto jeść pasty kanapkowe?

Pasty kanapkowe to niedoceniany sposób na przemycenie do organizmu wielu wartościowych składników. Szczególnie gdy masz w domu niejadków, którzy niechętnie sięgają po warzywa, w tych kremowych, zblendowanych smarowidłach ukryjesz nielubiane produkty spożywcze. Co więcej, jeśli połączysz właściwe składniki, będą one miały korzystny wpływ na twój wygląd - zachowasz zdrowy wygląd skóry i pożądaną sylwetkę. 

Dlaczego warto jeść pasty kanapkowe? To również pyszna alternatywa do klasycznych kanapek - często to, co trafia na kromkę chleba, można użyć do przygotowania apetycznego smarowidła. Zazwyczaj ich przyrządzenie zajmie ci tylko kilka minut, co jest dodatkowym atutem. Ponadto będą je mogli spożyć wszyscy, nawet ci z problemem z uzębieniem. Zapomnij więc o pustych kaloriach i nudzie w kuchni. 

Z czym robić pasty kanapkowe - przepisy

Doktor dietetyki podkreśla, że pasty kanapkowe można nakładać nie tylko na pieczywo, ale używać również jako farszu do naleśników czy pierogów. Nawet jeśli nie jesz chleba czy bułek, wciąż możesz zachować smarowidła w swoim jadłospisie.

Z czym robić pasty kanapkowe? Przepisy dr Bartka Kulczyńskiego znajdziesz poniżej:

1) Pasta z awokado i wędzonego łososia

Jest to pasta wysokotłuszczowa, więc idealna dla osób na diecie o obniżonej ilości węglowodanów (np. ketogenicznej). Smarowidło dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3), łatwo przyswajalnego białka, witaminę B12, selen i potas. Ma to pozytywny wpływ przede wszystkim na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto łagodzi ból stawów i przeciwdziała demencji.

Pasta z awokado i wędzonego łososia | Fot. 123RF/Picsel

Do przygotowania tej pasty potrzebujesz dojrzałego awokado, 150 g wędzonego na zimno łososia (drobno posiekanego), soku z połowy limonki, dwie łyżki jogurtu naturalnego, łyżeczkę kremowego chrzanu, sól, pieprz i poszatkowaną natkę pietruszki (do dekoracji). Wystarczy miąższ awokado przełożyć do miski i ugnieść widelcem na gładką masę, dodać rybę, sok, chrzan i jogurt. Wszystko wymieszać i ozdobić zieleniną. 

2) Pasta z jarmużu i orzechów włoskich

Pasta z jarmużu i orzechów włoskich to cenne źródło łatwo przyswajalnego wapnia i witaminy K11, zapobiegającej zwapnieniu się naczyń krwionośnych i rozwojowi miażdżycy. Smarowidło nie tylko wykazuje działanie przeciwnowotworowe, ale też obniża ciśnienie krwi, poprawia pracę serca i mózgu oraz wzmacnia odporność, dostarczając witaminę C do organizmu. 

Pasta z jarmużu i orzechów włoskich | Fot. 123RF/Picsel

Do zdrowej pasty kanapkowej użyjesz dwóch szklanek umytego i posiekanego jarmużu, pół szklanki uprażonych orzechów włoskich, 1/4 szklanki startego parmezanu, posiekanego ząbku czosnku, soku z połowy cytryny, połowy szklanki oliwy extra virgin, soli i pieprzu. Jak zrobić ten smakołyk? Najpierw trzeba zagotować osoloną wodę, wrzucić do niej jarmuż, wyjąć, gdy zmięknie (po ok. trzech minutach), odcedzić i od razu przepłukać zimną wodą. Tak przygotowany przełożyć do blendera, dodać wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem oliwy. Zmiksować krótko, powoli dolewać oliwę, stopniowo miksując i sprawdzając konsystencję pasty. Przechowywać w słoiczku w lodówce, polewając smarowidło z wierzchu cienką warstwą oliwy. 

3) Pasta z soczewicy z pomidorem i papryką

W soczewicy kryje się dużo potasu - niezbędnego dla zdrowia układu krążenia i nerwowego - i witaminy B9, która przeciwdziała wielu chorobom cywilizacyjnym, opóźnia starzenie się organizmu oraz zapobiega niedokrwistości. Regularne spożywanie tej pasty chroni przed stłuszczeniem wątroby czy wysokim poziomem glukozy we krwi. 

Pasta z soczewicy z pomidorem i papryką | Fot. 123RF/Picsel

Do jej przyrządzenia niezbędne okażą się szklanka (dokładnie wypłukanej) suchej czerwonej soczewicy, dwie łyżki oliwy, posiekane: cebula, dwa ząbki czosnku, czerwona papryka, dwa pomidory oraz przyprawy, tj. sól, pieprz, łyżeczka suszonego oregano i po pół łyżeczki suszonego tymianku i suszonej bazylii.

Wystarczy ugotować soczewicę według wskazówek producenta, odcedzić i odstawić. W większym garnku rozgrzać oliwę i zarumienić na niej cebulę. Po kilku minutach dodać czosnek, po kolejnych kilku minutach - paprykę, a gdy ta zmięknie - pomidory i wszystkie przyprawy do smaku. Mieszając od czasu do czasu, gotować przez 10 minut. Po upływie tego czasu wsypać odcedzoną soczewicę, wymieszać i gotować kolejne pięć-dziesięć minut. Całość powinna przypominać pulpę. Odstaw do ostygnięcia. 

4) Pasta śledziowo-jajeczna

Doktor dietetyki podkreśla, że najbardziej wartościowe jest żółtko jaj, stanowiące - jak twierdzi Kulczyński - „prawdziwą bombę odżywczą”. Wśród jego składników odżywczych jest wiele witamin z grupy B, żelazo i selen. Zajadanie się tą pastą przeciwdziała stłuszczeniu wątroby i rozwojowi demencji, poprawia sprawność mięśni i koncentrację oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Z kolei śledź dostarczy organizmowi niezbędnego białka i zdrowych tłuszczów. 

Pasta śledziowo-jajeczna | Fot. 123RF/Picsel

Jeśli masz na nią ochotę, zaopatrz się w 200 gramów oczyszczonych filetów śledziowych, cztery - ugotowane na twardo - jajka, drobno posiekaną cebulę, po łyżeczce musztardy i chrzanu, dwie łyżeczki jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany), sól i pieprz oraz posiekany koperek do dekoracji. Wystarczy śledzie i jajka poszatkować drobno, przełożyć do miski, dodać cebulę, pozostałe składniki do smaku i wymieszać. Na końcu posypać zieleniną.

5) Pasta marchewkowa z czarnuszką i słonecznikiem

Z czym robić pasty kanapkowe? Przepis na tę marchewkową z czarnuszką i słonecznikiem dostarcza organizmowi przede wszystkim silnych antyoksydantów (głównie beta-karotenu), które zwalczają stres oksydacyjny. Pasta może chronić przed nowotworami, osteoporozą, opóźnia starzenie się organizmu, zapobiega chorobom oczu i łagodzi stany zapalne. Nasiona słonecznika to bogate źródło witaminy E, czyli witaminy młodości, magnezu, manganu i miedzi.

Pasta marchewkowa z czarnuszką i słonecznikiem | Fot. 123RF/Picsel/AI

Do przyrządzenia tego smarowidła będziesz potrzebować cztery duże, obrane i pokrojone na kawałki marchewki, dwóch łyżek nasion czarnuszki, trzech łyżek nasion słonecznika, dwóch posiekanych ząbków czosnku, soku z jednej cytryny, trzech łyżek oliwy, soli i pieprzu. Jego przygotowanie nie sprawi dużej trudności. Zacznij od ugotowania marchwi w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i odstaw do ostygnięcia. Chłodne warzywa umieść w blenderze, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na kilka minut, żeby smaki się przegryzły.

6) Pasta dyniowa z kurkumą i imbirem

Dr Bartek Kulczyński nazywa ją „prawdziwą tarczą antyzapalną”, dzięki zawartości kurkumy i imbiru. Pasta zawiera kurkuminę, czyli substancję o działaniu przeciwzapalnym. To smarowidło będzie więc zalecane przede wszystkim tym, którzy chorują na reumatoidalne zapalenie stawów czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Co więcej, pasta pomaga także wzmocnić odporność i przyspiesza regenerację organizmu w przypadku infekcji. Dodatkowo imbir poprawia profil lipidowy i obniża stężenie glukozy we krwi.

Pasta dyniowa z kurkumą i imbirem | Fot. 123RF/Picsel

Jak zrobić tę pastę? Przygotuj dwie szklanki pokrojonej w kostkę świeżej dyni, łyżkę startego świeżego imbiru, po łyżeczce: kurkumy i oleju kokosowego, pół łyżeczki cynamonu, łyżkę miodu, szczyptę pieprzu czarnego i sól. Pokrojoną dynię ugotuj do miękkości na parze lub w garnku na bardzo małej ilości wody. Odcedź i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przełóż potem do blendera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. Odstaw na chwilę do lodówki, aby masa nabrała więcej smaku.

7) Pasta szpinakowa z czosnkiem

Dlaczego warto jeść pasty kanapkowe? Tę szpinakową z czosnkiem choćby dlatego, że poprawia funkcjonowanie narządu wzroku i naczyń krwionośnych. Co więcej, czosnek zawiera substancje o właściwości przeciwzakrzepowej i przeciwzapalnej, chroni przed miażdżycą, reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia odporność

Pasta szpinakowa z czosnkiem | Fot. 123RF/Picsel

Z czego zrobisz tę pastę? Zaopatrz się w 200 gramów umytego i osuszonego szpinaku, trzy posiekane ząbki czosnku, po 1/4 szklanki: lekko podprażonych orzechów piniowych i startego parmezanu, pół szklanki oliwy, sok z jednej cytryny, sól i pieprz. Na początku zblanszuj szpinak, tzn. najpierw wrzuć go do wrzącej, osolonej wody na kilka sekund, następnie odcedź i od razu zalej zimną wodą. Osusz i umieść w blenderze. Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. 

Źródło: Smaker.pl, YouTube @drbartekpl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Najlepsze ćwiczenie na oponkę to nie brzuszki. Spali tłuszcz i wzmocni plecy »

Czy w końcu wiadomo, który majonez jest lepszy? Najpopularniejsze z nich poddano testom »

Najlepsze sposoby na czyszczenie gofrownicy. Pozbędziesz się najmniejszych okruchów »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0