Do góry

Desery Przepis na:

PASCHA bakaliowa

PASCHA bakaliowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 523

Dodano:

Odsłon: 4802

Pascha ma jedwabistą konsystencję wprost rozpływającą się w ustach. Nie może jej zabraknąć wśród wielkanocnych słodkości.

Składniki

  • twaróg trzykrotnie zmielony 1 kilogram
  • masło 20 dkg
  • żółtka 5 sztuk
  • śmietana pół szklanki
  • cukier puder 25 dkg
  • cukier wanilinowy
  • ulubione bakalie
  • Do dekoracji: owoce kandyzowane, migdały, skórka z pomarańczy domowej roboty
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę i wymieszać. Miskę wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż zgęstniej, lekko przestudzić. Dodać do masy miękkie masło i twaróg, bakalie i dokładnie wymieszać.

  2. Masę przełożyć do foremki wyłożonej gazą ( ja użyłam do tego nowej doniczki na kwiaty z dziurkami od spodu), mocno ugnieść i obciążyć, następnie wstawić na całą noc do lodówki.
    Przed wyjąć na talerz i udekorować kandyzowanymi owocami, migdałami. Kwiat zrobiłam z samodzielnie przygotowanej skórki pomarańczowej.

  3. Skórka pomarańczowa wykonanie:
    Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Zdjąć skórę, zalać wodą i moczyć dwa dni, zmieniając kilkakrotnie wodę, odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 10 minut. Odcedzić, wystudzić i wyciąć białą część, pokroić w paski. Z 1,5 szklanki cukru i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego pokrojone skórki, gotować około 10 minut na małym ogniu mieszają. Na drugi dzień zagotować , odstawić i powtórzyć następnego dnia. Przełożyć do słoików.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń