Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pascha ma jedwabistą konsystencję wprost rozpływającą się w ustach. Nie może jej zabraknąć wśród wielkanocnych słodkości.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1364
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12414
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15555
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1364
Witam serdecznie Kochani :-) Dzisiaj podrzucam przepis na wspaniałe kotlety m...
Odsłon: 12414
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15555
Składniki
Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać śmietanę i wymieszać. Miskę wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i ucierać aż zgęstniej, lekko przestudzić. Dodać do masy miękkie masło i twaróg, bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do foremki wyłożonej gazą ( ja użyłam do tego nowej doniczki na kwiaty z dziurkami od spodu), mocno ugnieść i obciążyć, następnie wstawić na całą noc do lodówki. Przed wyjąć na talerz i udekorować kandyzowanymi owocami, migdałami. Kwiat zrobiłam z samodzielnie przygotowanej skórki pomarańczowej.
Skórka pomarańczowa wykonanie: Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie. Zdjąć skórę, zalać wodą i moczyć dwa dni, zmieniając kilkakrotnie wodę, odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 10 minut. Odcedzić, wystudzić i wyciąć białą część, pokroić w paski. Z 1,5 szklanki cukru i 4 łyżek wody ugotować syrop, wrzucić do niego pokrojone skórki, gotować około 10 minut na małym ogniu mieszają. Na drugi dzień zagotować , odstawić i powtórzyć następnego dnia. Przełożyć do słoików.