Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swatka to wariacja na temat banoffee pie – bardzo prostego, a jakże smacznego ciasta z bananami i bitą śmietaną.
Tortownica 24 cm
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 908
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 15265
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 908
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 15265
Składniki
Połącz na stolnicy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło – pokrojone w kostkę), przesiekaj nożem i zagnieć na jednolitą masę. Uformuj z niej kulę, owiń folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę. Dodaj do niej masę kajmakową. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na okrągły placek i wyłóż nim dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ponakłuwaj ciasto w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut – aż ciasto się zarumieni.
Na przestudzonym cieście rozprowadź masę z kajmaku i czekolady. Wstaw formę do lodówki, by masa całkowicie stężała.
Połącz mocno schłodzoną śmietanę kremówkę z także zimnym serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Zmiksuj mikserem na wysokich obrotach na gęsty krem. Jeśli chcesz dodać mu stabilności, na koniec wmieszaj w niego 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.
Pokrój banany na plasterki i skrop sokiem z cytryny. Rozłóż równomiernie na warstwie kajmaku z czekoladą. Na banany wyłóż krem. Wyrównaj powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Przechowuj w lodówce.