Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kisielowe to szybki i pyszny wypiek na niemal każdą okazję – od zwyczajnego deseru, przez spotkania rodzinne na odświętnych okazjach skończywszy. Całość przygotujesz w zaledwie kilka chwil, mieszając składniki, które zapewne masz w domu. Cytrynowy aromat tego ciasta jest niezapomniany, a wnętrze jest wilgotne, miękkie i puszyste. Z pewnością jest to przepis, z którego będziesz korzystać nie raz czy dwa.
średnica formy: 18 cm
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47760
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47760
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165629
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 410
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 107
Składniki
Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w trzech partiach wlewaj olej i delikatnie wymieszaj całość.
Do miski przesiej mąkę, wsyp kisiel i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość dokładnie łyżką.
Do masy jajecznej wsyp mieszankę mąki w dwóch partiach, mieszając tylko do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo, by piana nie opadła.
Formę na babkę z kominem o średnicy 18 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przelej do niej masę ciasta.
Ciasto kisielowe wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj lukier.
W miseczce wymieszaj dobrze cukier puder z lekko podgrzanym sokiem z cytryny. Masa powinna być jednolita i nie mieć grudek.
Przygotowanym lukrem zalej ciasto. Na wierzchu rozsyp dekoracyjną posypkę.
Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu lukru. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce.