Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kisielowe to szybki i pyszny wypiek na niemal każdą okazję – od zwyczajnego deseru, przez spotkania rodzinne na odświętnych okazjach skończywszy. Całość przygotujesz w zaledwie kilka chwil, mieszając składniki, które zapewne masz w domu. Cytrynowy aromat tego ciasta jest niezapomniany, a wnętrze jest wilgotne, miękkie i puszyste. Z pewnością jest to przepis, z którego będziesz korzystać nie raz czy dwa.
średnica formy: 18 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118598
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8597
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3162
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2403
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118598
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8597
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3162
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2403
Składniki
Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie w trzech partiach wlewaj olej i delikatnie wymieszaj całość.
Do miski przesiej mąkę, wsyp kisiel i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość dokładnie łyżką.
Do masy jajecznej wsyp mieszankę mąki w dwóch partiach, mieszając tylko do połączenia. Nie mieszaj zbyt długo, by piana nie opadła.
Formę na babkę z kominem o średnicy 18 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przelej do niej masę ciasta.
Ciasto kisielowe wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Przygotuj lukier.
W miseczce wymieszaj dobrze cukier puder z lekko podgrzanym sokiem z cytryny. Masa powinna być jednolita i nie mieć grudek.
Przygotowanym lukrem zalej ciasto. Na wierzchu rozsyp dekoracyjną posypkę.
Ciasto podawaj po całkowitym zastygnięciu lukru. Przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce.