Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naoglądałam się deserów i wypieków z japońską herbatą matcha i w końcu ją nabyłam :-). pierwsza próba padła na trufelki. herbata nadaje im ciekawy kolor i delikatny, charakterystyczny smak zielonej herbaty. polecam :-)
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1660
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 697
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 845
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1660
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 697
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 845
Składniki
Śmietankę lekko podgrzać. Dodać do niej sproszkowaną herbatę (wcześniej polecam rozpuścić ją w niewielkiej ilości śmietanki żeby szybciej i łatwiej się rozpuściła), dobrze wymieszać, do połączenia, by nie było grudek. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Garnuszek z czekoladą postawić nad parą wodną i dalej w ten sposób roztapiać czekoladę, mieszając tylko od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godz. lub całą noc Po schłodzeniu masy formować trufelki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić je w lodówce ok. 1 godz. (kulki powinny być twarde). Czekoladę mlecznej lub gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Każdą z kulek kolejno nadziewać na wykałaczkę, delikatnie zanurzyć w czekoladzie i polewać ją z każdej strony, odkładać na papier do pieczenia. Po zastygnięciu czekolady oprószyć herbatą. Smacznego :). Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach