Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
naoglądałam się deserów i wypieków z japońską herbatą matcha i w końcu ją nabyłam :-). pierwsza próba padła na trufelki. herbata nadaje im ciekawy kolor i delikatny, charakterystyczny smak zielonej herbaty. polecam :-)
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 354
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 410
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1620
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 354
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 229
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 410
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1620
Składniki
Śmietankę lekko podgrzać. Dodać do niej sproszkowaną herbatę (wcześniej polecam rozpuścić ją w niewielkiej ilości śmietanki żeby szybciej i łatwiej się rozpuściła), dobrze wymieszać, do połączenia, by nie było grudek. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Garnuszek z czekoladą postawić nad parą wodną i dalej w ten sposób roztapiać czekoladę, mieszając tylko od czasu do czasu. Ostudzić i schłodzić w lodówce ok. 2-3 godz. lub całą noc Po schłodzeniu masy formować trufelki wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić je w lodówce ok. 1 godz. (kulki powinny być twarde). Czekoladę mlecznej lub gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej. Każdą z kulek kolejno nadziewać na wykałaczkę, delikatnie zanurzyć w czekoladzie i polewać ją z każdej strony, odkładać na papier do pieczenia. Po zastygnięciu czekolady oprószyć herbatą. Smacznego :). Przepis podpatrzony na Moich Wypiekach