Delikatne, smaczne ciasto z lekką nutą kwaskową.
Pyszne , kruche ciasto z czerwoną porzeczką
Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pianka:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 60 dag czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pianka:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 60 dag czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek". Można też rozetrzeć w palcach. Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm. Na cieście rozłożyć obrane z gałązek czerwone porzeczki . Ubić białka z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na porzeczki. Na pianie rozsypać resztę ciasta. Piec 30 minut w tem. 200 stopni. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, pod koniec pieczenia nakryć papierem do pieczenia. Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 292

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 106

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 74



Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki przesianej mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 250 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pianka:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 60 dag czerwonych porzeczek
- 2 łyżki cukru pudru do oprószenia upieczonego ciasta
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na "piasek". Można też rozetrzeć w palcach. Podzielić na dwie części: 3/4 i 1/4. Większą część rozsypać na wysmarowaną masłem tortownicę o średnicy 30 cm. Na cieście rozłożyć obrane z gałązek czerwone porzeczki . Ubić białka z cukrem. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na porzeczki. Na pianie rozsypać resztę ciasta. Piec 30 minut w tem. 200 stopni. Jeżeli wierzch zacznie się za mocno rumienić, pod koniec pieczenia nakryć papierem do pieczenia. Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Pyszotka;)