Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki można podawać na wiele sposobów, o czym doskonale wiedzą dawne gospodynie domowe. W przepisie z 1913 roku z książki Marii Ochorowicz-Monatowej znajduje się wyjątkowa pozycja. To naleśniki cytrynowe, orzeźwiające i przyjemne w smaku.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9881
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2520
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1661
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 612
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3784
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 9881
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2520
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1661
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 612
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3784
Składniki
Mleko, mąkę, jajka i tłuszcz umieść w naczyniu. Delikatnie posól. Zmiksuj krótko składniki, aby się połączyły i nie miały grudek. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie usmaż naleśniki na suchej patelni.
Przygotuj teraz naczynie żaroodporne. Układaj po jednym naleśniku, posypując go cukrem, delikatnie skrapiając sokiem z cytryny i startą skórką. Powtarzaj w taki sposób, aby zrobić torcik. Możesz też układać je osobno na blaszce do pieczenia.
Wierzch wyłóż kwaśną śmietaną. Tak przygotowane naleśniki cytrynowe umieść na 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni Celsjusza.