Ewa_Gotuje

Porterówka z czasów PRL. Dlaczego przepis pokochali internauci?

Domowe nalewki można przygotować z owoców, ziół oraz orzechów. Coraz chętniej sięgamy po sprawdzone przepisy sprzed lat. W końcu kto wie lepiej, jak zrobić pyszną nalewkę niż nasi dziadkowie czy ojcowie. Porterówka z czasów PRL to jeden z przepisów, którym zachwycili się internauci. Jak przygotować tą niezwykle wyrazistą w smaku nalewkę?

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Porterówka z czasów PRL to przepis, który z pewnością warto spróbować odtworzyć w swojej kuchni. Przepis na nalewkę na bazie piwa typu porter oraz kawy przedstawiła w swojej książce „Nalewki” Joanna Matyjek. Określiła ją, jako ulubioną nalewkę swojego taty. Nie można, więc wątpić, że jest ona wyborna! Z zaledwie kilku składników możesz wyczarować trunek pełen smaku i aromatu. Doskonale sprawdzi się na nadchodzące jesienne, chłodne wieczory. Zaserwuj ją podczas przyjęcia w gronie rodziny i znajomych, goście będą zachwyceni.

Sprawdź także: Nalewka z liści laurowych. Remedium na ból stawów i infekcje

Przepis na porterówkę z czasów PRL

Do przygotowania porterówki z czasów PRL będziesz potrzebować kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swoim domu. To doskonały przepis dla osób, których cierpliwość nie jest najmocniejszą stroną. Ponieważ nalewkę można degustować już po około trzech dniach. Porterówka to trunek na bazie ciemnego piwa typu porter, kawy, oraz oczywiście spirytusu.

Składniki

  • 1 l ciemnego piwa typu porter
  • 500 ml spirytusu lub wódki
  • 15 g kawy rozpuszczalnej
  • 200 g cukru
  • 20 g miodu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 20 g rodzynek

Przygotowanie porterówki z czasów PRL zacznij od przelania piwa do garnka, dodaj cukier oraz opakowanie cukru waniliowego. Podgrzej wszystko na małym ogniu do rozpuszczenia składników oraz zniknięcia piany. Piwo nie powinno wrzeć! Wówczas możesz dodać miód, kawę i rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Odczekaj chwilę, żeby nalewka wystygła, a następnie wlej ją do słoika. Dodaj spirytus lub wódkę. Gotowe!

Najlepsze przepisy na nalewki 

Chcesz przygotować domową nalewkę? Zajrzyj do sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. 

1. Nalewka czereśniowa

 Nalewka czereśniowa Zobacz przepis

Nalewka czereśniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Nalewka na rabarbarze

 Nalewka na rabarbarze Zobacz przepis

Nalewka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka brzoskwiniowa

 Nalewka brzoskwiniowa Zobacz przepis

Nalewka brzoskwiniowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Nalewka bananówka

 Nalewka bananówka Zobacz przepis

Nalewka bananówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Nalewka orzechówka

 Nalewka orzechówka Zobacz przepis

Nalewka orzechówka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Nalewka z jabłek

 Nalewka z jabłek Zobacz przepis

Nalewka z jabłek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Nalewka kawowa

 Nalewka kawowa Zobacz przepis

Nalewka kawowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Nalewka bursztynowa

 Nalewka bursztynowa Zobacz przepis

Nalewka bursztynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Nalewka agrestowa

 Nalewka agrestowa Zobacz przepis

Nalewka agrestowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Jakie właściwości ma czerwony ryż? Pomaga obniżyć cholesterol »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 50

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0