Grill - temat specjalny

Prościej i szybciej. Jak zrobić pierogi rolowane? Tomasz Strzelczyk pokazuje

To jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie możesz przygotować na obiad. Choć nazywane są obiadem dla leniwych, warto je podać bliskim nie tylko wtedy, gdy nie masz ochoty spędzać wielu godzin w kuchni. Tomasz Strzelczyk pokazuje, jak zrobić pierogi rolowane. Są po prostu pyszne i bardzo uniwersalne.

Jak zrobić pierogi rolowane? | Fot. Grzegorz Michalowski/East News // Fot.123RF/Picsel

Nie wszyscy wiedzą, jak je nazywać. Dla niektórych to kluski, dla innych nietypowe pierogi. To właśnie nazwa pierogi rolowane przyjęła się wśród internautów. Są zdecydowanie prostym w przygotowaniu obiadem, do którego możesz przy okazji zużyć wszystkie zalegające w lodówce produkty spożywcze.

Sprawdź także: Jakie przyprawy dodać do rosołu? Wyjdzie wyjątkowo esencjonalny

Ciasto przyrządzasz jak do klasycznych pierogów, a farsz - zależy tylko od ciebie. Użyj twarogu i cukru, żeby zrobić to danie w słodkiej wersji. Chodzi ci po głowie bardziej wytrawna propozycja? Nic straconego. Tomasz Strzelczyk, uczestnik czwartej edycji programu MasterChef i prowadzący internetowego programu kulinarnego „Oddasz Fartucha", podzielił się z widzami przepisem na pierogi rolowane z mięsem. Sprawdź, jak prosto je przygotować!

Jak zrobić pierogi rolowane? 

Pierogi zawijane z mięsem z przepisu Tomasza Strzelczyka robi się w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować ciasto jak do pierogów, rozwałkować je, nałożyć na nie równomiernie farsz, zwinąć całość i poporcjować. Następnie już tylko podsmażyć i obgotować kluski. Nie ma więc tu żmudnego wycinania pierożków czy lepienia ich brzegów, przez co oszczędzisz czas i za bardzo się nie zmęczysz. Odkryj, jakich składników potrzebujesz do przyrządzenia pierogów rolowanych:

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • jajko,
  • duża szczypta soli.

Składniki na farsz:

  • 250 g mięsa wieprzowego mielonego (boczku),
  • 250 g mięsa wołowego mielonego (chudego),
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • duża szczypta pieprzu i soli,
  • 100 ml bardzo zimnego bulionu/rosołu (opcjonalnie wody).

Składniki do obróbki cieplnej:

  • 1/4 kostki masła,
  • bulion (tak, aby zakryć pierożki).

Jak zrobić pierogi rolowane? Do głębokiej miski wsyp przesianą mąkę, wlej ciepłą wodę, wbij jajko i dodaj dużą szczyptę soli. Wszystko dokładnie przemieszaj dłonią, aż do połączenia. Choć na początku ciasto będzie nieco klejące, po chwili powinno nabrać elastyczności. Wyrabiaj przez chwilę, a następnie uformuj kulę, ułóż w misce i nakryj płócienną szmatką. Odstaw na chwilę, żeby odpoczęło.

W międzyczasie przygotuj mięsny farsz. Do osobnej miski włóż oba rodzaje mięsa (możesz użyć w odpowiednich proporcjach też mięsa drobiowego lub np. samej wołowiny). Zetrzyj obraną cebulę i ząbek czosnku (ewentualnie przeciśnij go przez praskę). Dopraw dużą szczyptą soli i pieprzu, a następnie zalej całość bardzo zimnym bulionem. Jeśli nie masz rosołu, zastąp go wodą. Dokładnie wyrób wszystkie składniki na jednolitą, luźną masę. 

Następnie podsyp mąką stolnicę lub blat kuchenny i rozwałkuj cienko przygotowane wcześniej ciasto. Namocz dłonie w zimnej wodzie (aby farsz się do nich nie kleił) i rozłóż mięso po całej powierzchni ciasta równomiernie. Pozostaw jedynie około centymetrowy margines z każdej ze stron, żeby potem udało się skleić brzegi. Zawiń ciasto w rulon i zamocz pozostawiony na końcu fragment ciasta. Przyklej, a następnie wyrównaj nożem oba końce rulonu. 

Poporcjuj na równe kawałki (kilkucentymetrowe). Podsyp stolnicę mąką i uformuj na niej pierożki (aby się nie rozchodziły). Na patelni rozpuść ok. 1/4 kostki masła i ułóż zwinięte kluseczki, aby je obsmażyć (z obu stron!). Dzięki temu zachowasz soczystość mięsa. Gdy w całości będą już rumiane, zalej je bulionem tak, aby się w nim gotowały. Jeśli masz go za mało, dolej wodę.

Kluski duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 minut. Obiad jest bardzo sycący, aromatyczny i niezwykle soczysty. Zobacz, jak pierogi rolowane zrobił Tomasz Strzelczyk:

Zobacz także:

Co na obiad? Sprawdzone przepisy na szybkie i tanie zapiekanki ziemniaczane »

Prosty przepis na chleb, który zawsze się udaje. Już nigdy więcej zakalca »

Jedna z najzdrowszych polskich ryb. Zbije ciśnienie i cholesterol, powstrzyma anemię »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Jabłecznik z budyniem

Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.

Odsłon: 57

>60 min
1
15 min
13
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

16
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1