Ewa_Gotuje

Przepisy z Bake Off - ciasto Karoliny

Biszkopt z musem gruszkowym i pianką czekoladowo-kawową.

Biszkopt
3 jaja
160 g cukru pudru
50 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Mus gruszkowy
1 kg gruszek
85 g brązowego cukru
500 ml wody
215 ml soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
1½ galaretki cytrynowej

Pianka kawowo-czekoladowa
70 g czekolady mlecznej
20 g żelatyny
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
85 g czekoladowego cappuccino
150 ml zimnej wody

Dekoracja
80 g czekolady gorzkiej
40 g czekolady białej
1 gruszka (twardsza z zieloną skórką)

Biszkopt
Oddzielić białka od żółtek. 80 g cukru pudru zmiksować z żółtkami do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Do białek dodać szczyptę soli i ubić bezę francuską z pozostałym cukrem. Po ubiciu połączyć białka z masą z żółtek. Mąki przesiać i dodać do ciasta stopniowo - najpierw 1/3 porcji, delikatnie zamieszać, następnie kolejna odrobina mąki itd. Ciasto przelać do foremki 22 cm x 28 cm. Piec w 180°C przez około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić i odciąć górę ciasta, aby było równe.

Mus z gruszek
Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, dodać cukier, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz imbir. Gotować do miękkości. Odlać 150 ml wywaru (posłuży jako poncz do biszkoptu). Pozostałą część zblendować.

Pianka czekoladowo-kawowa
Czekoladę zetrzeć na wiórki. Żelatynę zalać wodą i zostawić do napęcznienia, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Zimną śmietankę ubić z cukrem na sztywno, następnie zmniejszyć obroty i dodawać porcjami cappuccino, żelatynę oraz startą czekoladę.

Montaż
Biszkopt namoczyć sokiem, wyłożyć tężejący mus gruszkowy oraz piankę kawową. Wygładzić, schować do lodówki.

Dekoracja
30 g czekolady gorzkiej zetrzeć na wiórki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wylać na grubszą folię, tworząc fantazyjne wzorki. Zmrozić. Pozostałą część gorzkiej czekolady rozpuścić i wylać na zastygnięte wzory z białej czekolady. Z gruszki wyciąć dekoracyjne elementy. Posypać ciasto wiórkami, ułożyć gruszkę i kawałki biało-czarnej czekolady.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 87

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 843

30 min
3
30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1