Ewa_Gotuje

Quinoa biała oraz chia - co warto o nich wiedzieć?

Ostatnimi czasy coraz chętniej odchodzi się od ciężkostrawnych dań na rzecz lekkich i pożywnych potraw przygotowywanych na bazie produktów bogatych w cenne składniki odżywcze. Dodatkowo na popularności zyskują dieta wegetariańska czy wegańska.

Fot. 123RF/Picsel

Quinoa biała - bogate źródło zdrowych tłuszczów

Quinoa biała zwana jest również komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim. Te nazwy zawdzięcza temu, że jest tzw. pseudozbożem, czyli rośliną, która mimo iż nie jest standardowym zbożem, posiada nasiona bogate w skrobię.

Quinoa biała marki Britta stanowi cenne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych. Z powodzeniem może być wykorzystana w kuchni wegetariańskiej czy wegańskiej.

Co więcej, Quinoa od marki Britta, dzięki występującemu w jej składzie błonnikowi, jest lekkostrawna, a zarazem sycąca. Może posłużyć do przyrządzenia nie tylko dań głównych, zastępując chociażby ziemniaki czy makarony, ale także do przygotowania deserów. Sprawdzi się zatem, jako składnik zup, sałatek, gulaszów, ciasteczek oraz dodatek do jogurtów.

Chia - rarytas nie tylko dla wegetarian

Chia marki Britta charakteryzuje się znikomą ilością cukrów. Nasiona chia od marki Britta posiadają również bardzo dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas.

To sprawia, że po chię mogą sięgnąć zarówno diabetycy, wegetarianie, jak i osoby odchudzające się. Zaleca się jednak, aby jedna osoba spożywała dziennie maksymalnie 3 łyżeczki, czyli 15 gramów nasion. Chia marki Britta idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, sosów, owsianek, jogurtów czy różnorodnych wypieków.

Warto przy tym pamiętać, że w wyrobach piekarniczych można użyć nasion chia w ilości maksymalnie 10%.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ceviche z dorsza

Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...

Odsłon: 25

60 min
2
Dania główne Pałki z kurczaka w warzywach

Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...

Odsłon: 267

30 min
7
Dania główne Kołduny tyszkiewiczowskie

Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...

Odsłon: 1193

30 min
2
Desery Ciasto Jabłkowe orzeźwienie

Chciałam podzielić się z Wami moim przepisem na orzeźwiające ciasto z jabłkie...

Odsłon: 284

30 min
10
Sałatki Sałatka pieczarkowa

Przygotuj sałatkę pieczarkową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. W tym...

Odsłon: 133468

15 min
146

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5