Ewa_Gotuje

Radosne lato!

Wyobraź sobie koktajl, który orzeźwia, doskonale smakuje, jest zdrowy i dietetyczny. Tak, to smoothie – doskonała alternatywa dla wysokokalorycznych koktajli mlecznych.

Fot. 123RF/Picsel

Po raz pierwszy pojawiły się w Ameryce, w latach 30. XX wieku. Powróciły w latach 60. przypomniane przez dzieci kwiaty, na fali zainteresowania zdrową żywnością i dietą makrobiotyczną. W latach 80. po smoothie sięgnęli sportowcy, a dziś? Dziś smoothie są modne - a my tę modę popieramy, bo jest i smaczna, i zdrowa.


Smoothie to koktajl, który powstaje w blenderze z połączenia świeżych owoców, lodu i soku. Nazwę zawdzięcza gładkiej konsystencji, smak i zdrowie - owocom oraz odpowiednim dodatkom. Obecnie o owoce nietrudno, stragany wprost uginają się od świeżych cytrusów, truskawek, jabłek czy gruszek. Lada moment pojawią się wiśnie, czereśnie, a także maliny. Czekamy na nie cały rok - pora więc dobrze je wykorzystać, z pożytkiem dla zmysłów i zdrowia. Smoothie to prosta, pyszna i szybka propozycja, doksonała na śniadanie, podwieczorek czy kolacje. Wystarczy odrobina chęci, szczypta fantazji i blender.


Na początek polecamy smoothie bananowe. Do owoców dodajemy jogurt naturalny - w wersji dietetycznej 0% tłuszczu. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. Możemy także sięgnąć po prażone ziarna sezamu, które zawierają kwasy tłuszczowe omega i nadają całości lekko waniliowego smaku. Przed ciemnieniem owoców uchroni nas sok z cytryny - czyli dodatkowa dawka witaminy C. Warto też dodać świeży sok z pomarańczy.

Kliknij!

 

Kliknij!

 

Banan to doskonały punkt wyjścia do dalszych połączeń smakowych. Z odrobiną imbiru, szczyptą wanilii i kostkami lodu doskonale skomponuje się ze świeżym ananasem. Do takiego zestawu warto też dodać sok pomarańczowy oraz mleczko kokosowe.

 

Kliknij!

 

Czasem smoothie kusi kolorem zielonym. Sprawdzonego już ananasa łączymy z kiwi. Do smaku dodajemy nieco słodyczy, czyli miodu, a o świeży smak zadba świeża mięta.

Kliknij!

 

Innym pomysłem na smoothie w kolorze zielonym jest połączenie zielonych owoców z garścią szpinaku. Spokojnie, liście szpinaku nadają kolor, sa bardzo zdrowe, ale praktycznie nie wyczuwalne w smaku.

 

Kliknij!

 

Jeszcze innym pomysłem jest wykorzystanie dyni. Choć sezon na dynię dopiero przed nami, to może w naszych spiżarniach znajdzie się słoik dyni w zalewie, dżemu lub puree z zeszłego roku. Jeśli nie to zawsze możemy zaopatrzyć się w przetwory dyniowe w sklepie i połączyć je z brzoskwiniami.

 

Kliknij!

 

Ostatnim propozycją zdrowego koktajlu, jest smoothie w kolorze różowym. Malin jeszcze nie ma - ale możemy skorzystać z mrożonych lub po prostu zachować przepis na później.

 

Kliknij!

 

A jakie są wasze sposoby na smoothie? Zapraszamy do dzielenia się pomysłami!

 

Poznaj takżę pomysły na kawę mrożoną. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

2
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

2