Ewa_Gotuje

Rozgrzewający napój na jesienne wieczory. Naturalna tarcza ochronna przed wirusami i bakteriami

Jesień to czas, kiedy w szczególności należy zadbać o zdrowie. Podstawą jest tu oczywiście odpowiedni ubiór w chłodne dni, mycie rąk oraz zdrowa dieta, bogata w produkty o działaniu bakteriobójczym, przeciwwirusowym i rozgrzewającym. Warto przygotować także wzmacniający jesienny napój na odporność, który nie tylko jest przepyszny, ale i ustrzeże cię przed przeziębieniem i grypą.

Przepis na rozgrzewający napój idealny na jesień | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jesienny napój na odporność to kompozycja składników, które jesienią królują w naszych kuchniach. Doskonale rozgrzewa, można pić go zapobiegawczo, aby ustrzec się przed infekcjami, sprawdzi się również świetnie, kiedy pojawią się pierwsze objawy, takie jak ból gardła, czy katar. Pomoże nawet zbić stan podgorączkowy. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić napój na odporność oraz jak wpływa on na organizm. 

Sprawdź także: Domowy syrop z goździków i miodu. Szybko działa na uporczywy kaszel

Jak działa jesienny napój na odporność? 

Podstawą jesiennego napoju jest spora dawka imbiru, który kryje w sobie moc prozdrowotnych właściwości. Ma działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, dzięki czemu zmniejsza ryzyko infekcji, a także ma właściwości przeciwbólowe. Dodatkowo świetnie rozgrzewa, działa napotnie oraz pomaga zbić gorączkę. Warto stosować go również, kiedy pojawi się kaszel, wykazuje działanie wykrztuśne oraz pomaga zmniejszyć stany zapalne. Nie brakuje w nim także witamin (tych z grupy B, A, C, E i K) oraz minerałów (potasu, wapnia, fosforu i żelaza). Ponadto stosowanie imbiru jest korzystne dla układu krwionośnego, wspiera zdrowie serca, zmniejsza wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także pomaga chronić organizm przed zakrzepami i zatorami. Jedzenie imbiru to także sposób na usprawnienie trawienia, pomaga również pozbyć się wzdęć oraz ma działanie przeciwwymiotne. 

Kolejnym składnikiem jesiennego naparu na odporność jest cytryna, królowa jesiennych herbat. Zawiera witaminę C, która wspiera układ immunologiczny, a także ma działanie przeciwutleniające, wspiera walkę organizmu z wolnymi rodnikami, działa przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie oraz antynowotworowo. W cytrynie znajdują się również składniki mineralne, takie jak wapń, potas czy magnez, ma również działanie stymulujące wchłanianie żelaza. Owoc ten wspiera prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. 

Do rozgrzewającego napoju warto dodać również goździki, zawierają witaminę A, te z grupy B, C, D, E i K, a także substancje mineralne: wapń,  potas, cynk, fosfor, mangan, selen i sód. Mają także właściwości antyseptyczne, co dodatkowo pomaga zmniejszyć stany zapalne, na przykład górnych dróg oddechowych. Wykazują również działanie antyoksydacyjne, wspierają neutralizowanie wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Goździki działają również pozytywnie na układ pokarmowy, pomagają przy problemach trawiennych. Korzystnie wpływają na układ krwionośny, regulują poziom cholesterolu we krwi. 

Nie można zapomnieć również o dawce miodu, który dodatkowo wzmocni antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze działanie napoju. Stosowanie miodu korzystnie wpływa również na pracę serca, pomaga także chronić je przed chorobami, reguluje ciśnienie krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo. Dodatkowo miód wpływa kojąco na błonę śluzową żołądka, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na chorobę wrzodową. 

Jesienny napój na odporność – przepis

Do przygotowania jesiennego napoju na odporność, będziesz potrzebować następujących składników: połowy pomarańczy, połowy cytryny, trzy łyżki mrożonych malin, kawałek imbiru (ok. pięć centymetrów), pięć goździków, szczypta pieprzu cayenne, szczypta cynamonu, naturalny miód oraz woda. A także plasterek pomarańczy i cytryny do dekoracji. 

Imbir obierz, a następnie bardzo drobno pokrój, wrzuć go do kubka. Wyciśnij sok z połówki cytryny oraz połówki pomarańczy, całość zmiażdż, do uzyskania papki. Następnie wsyp mrożone maliny, dodaj odrobinę ciepłej wody i ponownie wszystko ugnieć. Wsyp cynamon, pieprz cayenne, dodaj również goździki. Uzupełnij całość ciepłą, ale nie wrzącą wodą. Nakryj kubek spodeczkiem i odczekaj kilka minut. Na koniec dosłódź napar miodem. Smacznego! 

Źródło: instagram.pl/dominikczeronek, medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Prosta dieta rozgrzewająca organizm. Stosuj przy problemach z tarczycą, metabolizmem i krążeniem »

Sadzimy czosnek, ale nie każdy się do tego nadaje. Rozwiąż zagadkę i znajdź podmienioną główkę »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 164

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29890

60 min
68
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 263

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0